НС прие на първо четене закон Антикорупция

Парламентът прие Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, с който се създава Национално бюро за предотвратяване на корупцията, за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Законът бе приет  със 130 гласа „за”, „против“ бяха 28 народни представители, а „въздържали се“ – 13. БСП и Атака бяха против, АБВ се въздържа.

Предстои законът да бъде приет на второ чете, а влиза в сила в шестмесечен срок след обнародването му. Единствено разпоредбите свързани с конструирането на Националното бюро за борба с корупцията влизат в сила три дни след обнародването му.
 
"Парламентът беше изправен на поправителен изпит, с който се справи успешно. Приемането на антикорупционния закон е силен знак и към обществото, и към партньорите ни за политическата воля за борба с корупцията, а най-важно е, че гражадните очакваха именно това от нас, при положение, че 90% от тях заявяват, че корупцията е най-големият проблем в държавата", коментира Димитър Делчев от РБ.
По думите му, в последния мониторингов доклад на ЕК, приемането на законопроекта бе оценено като „ключов тест“ за противодействието на корупцията за 2016 г. Но не ни е нужен доклад, за да видим, че корупцията е огромната тежест, която спира бизнеса и развитието на страната, каза още той.

Приетият законопроект урежда принципите и механизмите за предотвратяване на корупционно поведение на лицата, заемащи висши публични длъжности, както и принципите и механизмите за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество. Със законопроекта се уреждат още условията и реда за деклариране и проверка на имущественото състояние.

Вносителят на законопроекта вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че цел на закона е създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. "Този орган трябва да бъде единен, силен и да бъде отчетен пред обществото и Народното събрание", заяви още тя.