Терористичната заплаха се превърна в ежедневие, заяви вътрешния министър

"Най-силното ни оръжие в тази ситуация е информацията и умението ни да я използваме", категорична е още Бъчварова

"Терористичната заплаха се превърна в ежедневие", заяви в сутрешния блок на БНТ вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова."В Турция зачестиха атентатите, а сложната международна обстановка се отразява на вътрешната сигурност на всяка една от държавите и в този род заплаха се сливат и външната, и вътрешната политика", заяви още тя.

Бъчварова заяви, че за противодействие на тероризма са необходими общи усилия и еднакви стандарти на защита на отделните държави. Ръководителката на вътрешното ведомство обаче изрази съмнение,  че има мерки, които биха могли да спрат някого, който е готов да се самоубие сред множество от хора и да нанесе много щети в името на кауза, която изповядва.

Тя заяви още, че информацията, стигаща до службите, се следи много внимателно, ежеседмично се обсъжда ситуацията и се правят анализи, определя се нивото на рисковете и като резултат има един много ясен план, по който отделните институции и различните нива на управление в държавата действат в ситуация на повишена заплаха.

Според Бъчварова една от победите на тероризма над съвременната цивилизация е, че заради него намаляват правата на гражданите. "Дилемата между това да гарантираш сигурността и да запазиш правата все повече се измества в посока на сигурността.Разширяването на периметъра, на който се предприемат мерки, все повече ограничава правата.", каза тя.

"Терористичната заплаха за Европа не е отпаднала, тя се развива в различни посоки и все повече се насочва към поразяването на меки цели, по-широк периметър на сигурност, какъвто има в обекти като летищата." заяви вътрешния министър.

"Най-силното ни оръжие в тази ситуация е информацията и умението ни да я използваме", категорична беше Бъчварова. Тя увери още, че български експерти участват в процеса на създаване на система за интегриране на информацията и автоматичен обмен на наличната информация, с която разполагат отделните държави.

Румяна Бъчварова коментира и други наболели проблеми в обществото като битовата престъпност и оптималния брой на служителите в МВР. "Битовата престъпност е социално явление, което отразява в себе си поредица от нерешени проблеми и на други нива – образователно, социално, културно, етническо", заяви вътрешния министър. На въпрос какъв е оптималният брой във вътрешното ведомство, Бъчварова обяви, че е поръчала анализ, като след него трябва да се прецени не само колко трябва да са необходимите бройки хора, но и между тях да бъдат разпределени съответните функции. "В крайна сметка едва ли ще успеем да получим финансиране за всичко това, от което имаме нужда, но поне посоката за подобряване, увеличаване на числеността на МВР трябва да бъде следвана", категорична бе тя.