МОСВ дава 10 млн. лв. безвъзмездна помощ на Шумен за довършване на водния цикъл

Предстои подписване на договори за безвъзмездна финансова помощ с Раднево, Банско, Варна (Златни пясъци), Видин, Враца, Тервел и Ямбол

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отпусна 10 млн. лева безвъзмездна помощ на град Шумен за довършване на водния цикъл в града, съобщават от сайта на ведомството. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Шумен Любомир Христов са подписали договора за финансирането вчера, а общата стойност на инвестицията е 13 млн. лв.

Изграждането на водния цикъл на Шумен започна през 2012 г. и досега в него са инвестирани близо 49 млн. лв. В първата фаза на проекта бяха положени 41 км нова ВиК мрежа. За довършване останаха модернизацията на пречиствателната станция за отпадъчни води и помпената станция в кв. "Дивдядово". При завършването на втората фаза на водния цикъл ще бъде осигурено 100% покритие на града с канализационна мрежа и пречистване на водите.

Това е първият инфраструктурен проект във водния сектор по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“ и е един от 8-те фазирани проекта, чието изпълнение започна през първия програмен период и ще приключи със средства от новия.

„След дългата и драматична история на този проект се надявам, че сега ще приключи успешно и скоро жителите на Шумен ще се радват на по-качествени ВиК услуги“, каза министър Ивелина Василева. МОСВ успя да получи съгласието на ЕК за довършването му. В обратен случай строително-монтажните работи трябваше да бъдат финансирани от общината.Кметът на Шумен Любомир Христов благодари от името на съгражданите си и подчерта, че ако проектът не беше фазиран, това щеше да има тежки финансови последици за общината.

Министър Василева съобщи, че предстои подписване на договори за безвъзмездна финансова помощ и с останалите седем общини, чийто проекти бяха фазирани.Това са Раднево, Банско, Варна (Златни пясъци), Видин, Враца, Тервел и Ямбол. Общата стойност на осемте фазирани проекта е 234 млн. лв.