САЩ призовава ЕС да облекчи икономиите, след резултатите за брекзит

Администрацията на Обама призна, че не е очаквала резултатите от референдума във Великобритания миналата седмица

САЩ иска европейските правителства да „облекчат икономиите“ и да се фокусират върху увеличаването на икономическия растеж, за да бъдат възпрян популисткия възход, който провокира британския вот за напускане на ЕС, пише The Financial Times, като се позовава на високопоставен американски чиновник, съобщава "Фокус".

Според източника на изданието краткосрочният приоритет на САЩ е да спомогне за успокояването на нравите в Европа по отношение на британския вот и окуражаването на добре организирани преговори за „развод“, които не нанасят допълнителни щети на трансатлантическия алианс.

Но също така съществуват притеснения относно нежеланието на водещи икономики като Германия да направят повече, за да стимулират растежа, което допринася за чувството на неудовлетвореност на европейците.

Според американските власти Европа се нуждае от по-малко фискално твърди икономически политики, за да може да се справи с „популизмът, който изяжда центризма и политическата умереност“.

„Разговорът за това как да бъде стимулиран икономическия растеж, как да бъдат окуражени по-големи усилия за фискална гъвкавост е важен“, заявява източникът. „Ние продължаваме да поставяме въпроса, че би било мъдро от гледна точка на покачване на заетостта и икономическия растеж като цяло да бъдат облекчени икономиите“.

Администрацията на Обама призна, че не е очаквала резултатите от референдума във Великобритания миналата седмица и сега се опитва да преработи европейската си стратегия без най-близкия си съюзник като член на ЕС.