Митов: Русия продължава да води политика с конфронтационен характер

Срещата на върха на НАТО във Варшава трябва да демонстрира, че Алианса остава основен източник на стабилност

Русия продължава да води политика с конфронтационен характер. Това, заедно със модернизирания военен потенциал на Руската федерация и нейната готовност да използва сила, представлява основно предизвикателство за НАТО със сериозни политически и военни последици, изискващи адекватен отговор от страна на Алианса. Това коментира министърът на външните работи Даниел Митов по време на изслушването си в съвместно заседание на парламентарните Комисии по външна политика и отбрана относно актуалното състояние на сигурността в Черноморския регион и представяне на позициите на България за срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава на 8-9 юли 2016 г.

„Независимо от усилията на международната общност и Споразумението от Минск, кризата между Русия и Украйна продължава да генерира заплахи не само за Черноморския регион, но и в глобален аспект. Действията на Русия в Украйна и подписването на договори със сепаратистките републики Южна Осетия и Абхазия и ситуацията в Молдова представляват предпоставки за последващи и сериозни промени във военнополитическия баланс на силите в Черноморско-каспийския регион в ползва на Руската федерация”, смята Митов.

По думите му съгласно споразумението от Уелс Черноморският регион е станал обект на мерки за гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО. „Мерките са свързани главно с провеждане на съюзни учения и тренировки за осигуряване на по голяма видимост, при спазването на Конвенцията от Монтрьо. България участва активно в прилагането на тези мерки и разглеждаме потенциалните действия на НАТО в Черно море като изцяло дефанзивни, пропорциоанални и изцяло прозрачни”, разясни външният министър, предаде "Фокус". 

Още от началото на членството си в Алианса България последователно се е застъпвала за по-активно присъствие на НАТО в Черно море, което ще има положителен ефект за евроатлантическата сигурност, включително за сигурността на България. По въпроса, който през последните дни е обект на повишен интерес – сътрудничеството на трите страни членки на НАТО в района на Черно море, правя уточнението, че напълно некоректно се борави с термина флотилия. По никакъв начин не става въпрос за обединение, структура или нещо подобно, за водене на каквито и да било съвместни военни действия. Принципната ни позиция е за продължаваща подкрепа за реализиране на разширеното предно присъствие на Алианса, включително по разширено присъствие в Черно море, което обаче се осъществява по линия на програмите за учения, с отчитане на ограниченията от Монтрьо, уточни Митов. 

Срещата на върха на НАТО във Варшава трябва да демонстрира, че Алианса остава основен източник на стабилност. Фундаментално променената среда за сигурност е сериозно предизвикателство за НАТО и тя ще окаже дългосрочни последствия за мира и сигурността, както в Евроатлантическия регион, така и за стабилността в света. Точно заради това приносът на Алианса към усилията на международната общност за изграждане на стабилност трябва да бъде засилен. Нашите приоритети за срещата са фокусирани върху изграждането на силна колективна отбрана и възпиране. Това трябва да се чуе ясно”, допълни той.

По думите му НАТО трябва да се стреми към поддържането на баланс между надеждно възпиране и конструктивен диалог с Русия, като същевременно се запази единството и солидарността между съюзниците. „България подкрепя засиленото присъствие на НАТО в Черно море, с цел възпиране и предотвратяване на конфликти в региона”, каза още Даниел Митов.