Никой не е поел отговорност за атентата на летище "Ататюрк"

Все още никой не е поел отговорност за кървавото нападение на международното летище Ататюрк, което отне живота на най-малко 41 души. Продължава да расте броя на ранените - те вече са около 240. Повечето от жертвите са турски граждани, но сред загиналите и чужденци. Вече е потвърдена смъртта на украинец и на иранец. Според турския премиер Бинали Йълдъръм следите водят към така наречената Ислямска държава.


Най-малко 37 от загиналите са идентифицирани, сред тях има 6-ма чужденци - граждани на Украйна, палестинец, иранец. Сред пострадалите има и саудитски граждани, руснаци и палестинци.

Международното летище в Истанбул днес бавно се връща към нормалния си ритъм. Полетите са възобновени, а хората, които снощи бяха блокирани на пистите и в залите на терминала днес продължават към своята крайна дестинация. Служители на летището са се събрали пред входовете и обсъждат случилото се снощи, с мрачни физиономии и с една единствена мисъл - можех да бъда аз.

В хода на разследването стана ясно, че от тримата атентатори двама са се самовзривили вътре в сградата на терминала, а третият на паркинга в близост. Всички те са предизвикали експлозиите с детонация на самоубийствени жилетки. Пристигнали са до Ататюрк с такси. Все още няма данни за тяхната самоличност, но според турските власти има голяма вероятност те да са чужди граждани.

Летище Ататюрк е на 11-място в световната класация за най-натоварени летища в света и на трето в Европа след Хийтроу и Шарл де гол. 61 милиона души са преминали оттук през миналата година. Терминалът отдавна е считан за вероятна мишена на терористична групировка. Остава без отговор въпросът как тримата атентатори са успели да преминат изключително строгите мерки за сигурност.

Все още няма отговор и кой е извършителят. Нито една терористична организация не е поела отговорност. Но според турските власти и според експерти - нападението носи белезите на Ислямска държава именно заради избраната мишена и избрания метод и заради сложната координация, използването едновременно и на оръжия и на експлозиви. Би било голяма изненада, ако атаката е дело на терористичната организация ПКК, която се цели предимно срещу военни и обекти от национална сигурност.

Турция вече една година е във водовъртежа на терористичните нападения, част от тях извършени от Ислямска държава, за други отговорност поеха кюрдските сепаратисти. Днешното нападение вече е сравнявано с най-кървавата атака от последната година - тази, която беше извършена на 10 октомври на централната гара в Анкара и когато загинаха 102-ма души.