Юлия Ненкова е новият председател на КЗК

Парламентът избра Юлия Ненкова за председател на Комисията за защита на конкуренцията


Парламентът избра Юлия Ненкова за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Ненкова беше единственият кандидат за председател КЗК, съобщават от БНТ. Тя е настоящ заместник-кмет на Столична община с ресор „Законност, координация и контрол”. Агенциите припомнят, че Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Ненкова е предложена от ГЕРБ, като зад нея застанаха 137 депутата, 1 гласува "против" и 10 се въздържаха.

Юлия Ненкова е настоящ заместник-кмет на Столична община с ресор „Законност, координация и контрол”, а от 2010 година до сега е и председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

За зам.-председател на КЗК беше избран Димитър Кюмюрджиев, предложен от Патриотичния фронт. Той е юрист, а в периода 1997-2003 г. е бил член на КЗК. За него гласуваха 140 депутата и 12 се въздържаха.

Ана Янева, предложена от БСП, Георгица Стоянова, предложена от ГЕРБ, Красимир Витанов, предложен от Реформаторския блок, Красимир Зафиров, предложен от партия БДЦ, проф. д-р Пламен Киров, издигнат от ДПС, пък бяха избрани за членове на КЗК.

Кандидатите за постовете председател, зам.-председател и членове на КЗК бяха общо 11. Георги Ганев, номиниран от Фондация „Център за либерални стратегии и предложен от депутата от РБ Мартин Димитров и група народни представители, Кирил Дойчинов, предложен от независимия народен представител Муса Палев, Николай Илчев, предложен от АБВ и Стамен Гърбелов, предложен от БДЦ бяха останалите кандидати, които бяха отхвърлени в пленарната зала.