Разногласие за преговорите с Великобритания за излизането и от ЕС

Не всички европейски лидери са поискали Великобритания незабавно да започне процедура за напускане, твърди британският премиер Дейвид Камерън. Той участва за последно в работата на Европейския съвет в Брюксел след референдума за напускане на Европейския съюз. Днес лидерите се събират на закуска без него.


Последна вечеря за Дейвид Камерън с колегите му от Европейския съюз. Той подаде оставка и вече няма да представлява страната си на съвети на европейските лидери.

И само едно изречение в заключенията на съвета по темата: “Британският премиер информира Европейския съвет за резултата от референдума във Великобритания”. Камерън каза, че не съжалява, че е организирал референдума, защото било време да се уточнят отношенията между Великобритания и Европейския съюз. В края на съвета британският премиер обяви, че не всичките му колеги настояват за незабавно начало на процедурата за напускане:

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: "Докато може би сте чели и видели нещо за врява Великобритания без забавяне да стартира Член 50, настроението на срещата не беше такова, не това искаше ясно мнозинство от моите колеги и партньори".

В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския съвет Доналд Туск и на ротационното председателство - холандският премиер Марк Рюте обявиха друго:

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "Лидерите разбират, че е необходимо известно време да се уталожат нещата във Великобритания, но също така очакват възможно най-скоро да бъдат уточнени намеренията на британското правителство".

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: "Докато няма официално уведомление, няма да има преговори… Разбирам донякъде факта, че Камерън има нужда от време, за да обмисли, защото той беше за оставане. Това, което не разбирам е, че тези, които искаха напускане, са напълно неспособни да ни кажат какво искат. Всички те ни казват - дайте ни малко време… Надявам се, че уведомлението то следващото британско правителство ще дойде възможно най-скоро.

Марк Рюте, министър-председател на Холандия: "Първата стъпка, очевидно, е британското правителство да стартира Член 50 и след това можем да започнем преговори".