Почина уестърн иконата Бъд Спенсър

Булевард

28-06-2016, 11:01

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сред най-известните му филми в киното са тези, в които си партнира с Терънс Хил

Италианският актьор и режисьор Бъд Спенсър почина на 86-годишна възраст, предаде БиБиСи. Той е починал в понеделник в Рим, съобщава синът му. Спенсър, с истинско име Карло Педерсоли, е известен преди всичко с участието си в "спагети уестърни" като "големия приятелски настроен гигант" заради височината и теглото си. В много от над 20-те филма с неговото участие, той се снима заедно с Терънс Хил.

Спенсър, който е и професионален плувец, е роден в Неапол през 1929 г., по-късно се мести в Рим. През 1950 г. той става първият италиански плувец, взел разстоянието от 100 м за под минута време. По-късно изоставя спортната си кариера и започва да участва в уестърни.

Кариерата на Спенсър в киното започва с роля като статист в гвардията на император Нерон във филма Quo vadis от 1951 г. Следват още няколко малки роли в Siluri umani (1954), Един герой на нашето време (1955), Il Cocco di mamma (1957), Сбогом на оръжията (1957). През 1959 г. играе в Ханибал. Любопитното е, че в този филм участва и неговият партньор на екрана Терънс Хил, но по това време двамата още не се познават.

През 1967 г. е сниман първият филм, в който на екрана като главни актьори си партнират Бъд Спенсър и Терънс Хил. Това е "Бог прощава, аз не!" и не е комедия, в каквито предимно участват двамата, а съвсем сериозен спагети-уестърн. С този филм двамата приемат своите псевдоними - от една страна за да се котират по-добре филмите, а от друга защото Спенсър не иска да използва името, с което вече е добил известност в плувния басейн. Докато Марио Джироти избира Терънс Хил от списък с 20 имена, получен от продуцентите, Спенсър избира комбинация от името на починалия през същата година негов любим американски актьор Спенсър Трейси и любимата му бира Бъдуайзер.

Същинският пробив идва с филма "Наричат ме Светата троица" от 1969 г. и неговото продължение "Все още ме наричат Светата троица" от 1971 г. С тях Спенсър и Хил добиват широка популярност в цяла Европа, но също така и по света. Ражда се нов жанр комедии, в който изобилстват смешните диалози и не по-малко разсмиващите побоища. В запазена марка на Бъд Спенсър се превръщат ударът с двете длани по двете дтрани на главата и ударът с юмрук, нанесен отгоре-надолу по главата, с който довършва съперниците си.

През 70-е години излизат осем филма със Спенсър и Хил, а само Спенсър снима още 13. За някои от тях Спенсър композира музиката, за други пише сценария. Последният филм с двамата актьори за известно време е Суперченгета от Маями от 1985 г. През 1988 г. Спенсър за първи път участва в сериал - "Big Man", като отново помага и със сценария. В началото на 90-е се снима в много успешния в Италия сериал "Detective Extralarge", като в първия сезон си партнира с Филип Майкъл Томас от "Маями Вайс", а във втория - с Майкъл Уинслоу от Полицейска академия. През 1994 г. излиза последният му филм с Терънс Хил - "Битката преди Коледа". След сериала "Ние сме ангели", в който отново си партнира с Филип Майкъл Томас, Спенсър започва да се снима в по-малки роли, в които не раздава правосъдие с юмруци.