Военни самолети ще возят президента и премиера

Това предвиждат промени в преходните разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили

Военни самолети ще возят президента, председателя на Народното събрание и премиера, когато Авиоотряд 28 не може да осигури съответния полет със специално предназначение.

Това предвиждат промени в преходните разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили, които ще бъдат разгледани на днешното заседание на правителството. Законопроектът предвижда още въвеждането на Етичен кодекс и търсене на дисциплинарна отговорност от военнослужещите, които нарушат бъдещите етични норми, съобщава Дарик.

Специалните полети на държавните ръководители и в момента се извършват от военновъздушните сили само в някои случаи. Законовото регламентиране има за цел да подсигури безпрепятственото извършване на този транспорт, като разходите ще се поемат от бюджета на съответната администрация, която използва военния самолет.

Промените в закона предвиждат отпадане на заплащането за извънреден труд извън 8-часовия работен ден, което ще се компенсира с намалено работно време в следващите дни. Въвежда се и нова концепция за службата на войниците, която цели подмладяване на войнишкия състав в армията.