Англия пак изхвърча от Европа (видео)

Брекзитсон за Англия на Евро 2016

Исландия продължавата да пише съвременната си сага във футбола.

Модерните викинги обърнаха от 0:1 до 2:1 футболния си пример за подражание Англия на стадиона в Ница и накараха съперника след политическия да осъществи и футболен Brexit и да напусне европейското първенство по футбол още след 1/8-финалите.

Там имат за задача да затворят устата на трети фаворит след Португалия и Англия - на Франция. Него поне няма да го пращат у дома, той и така си е там.

Всъщност понеже е исландски, този акт на футболно отлюспване на родоначалниците на модерния футбол от европейския елит трябва да носи и съответното име - Брекзитсон.

Мачът започна вихрено за фаворитите от Англия, а северняците като че ли се бяха примирили, че ще са в ролята на опълченците на Шипка и ще практикуват най-вече основния принцип на играещите в защита “чистотата е здраве”.

Но не всички топки от тяхното наказателно поле бяха качествено изчиствани, което създаваше предпоставки не само за постепенни атаки на англичаните, но и за бързи контри. При една от тях защитата изпусна Рахим Стърлинг, младокът подлъга вратарят режисьор Ханес Халдорсон да си подложи тялото пред краката му, падна и чу сигнала за дузпа.

Капитанът Уейн Руни би рисковано и безпощадно, топката облиза дясната греда на Халдорсон, но от вътрешната страна, и като че ли мачът влезе в руслото на рутинната победа за по-класния поне като имена отбор.

Само че на храбрите островитяни им трябваха по-малко от 60 секунди (по-точно 34), за да върнат, ако не играта, то поне резултата в изходно положения. В атака след центъра топката бе избита в тъч, хвърлен в най-добрите британдски традиции някъде около дузпата. Там Кари Арнасон отклони леко топката към далечната гледа, където Рагнар Сигурдсон на полушпагат я вкара за 1:1.

И това беше само началото. След четвърт час уж аутсайдерите разиграха прекрасна комбинация първо с прехвърляне на топката от централната зона към лявото крило, оттам с още два паса тя стигна до централния нападател Колбейн Сигторсон. Той направи финт вдясно и би слабо по тревата. Слабо, слабо, но не толкова, колкото слаба бе реакцията на английския вратар Харт, който пропусна топката под ръцете си и я изгледа как тя - търкул, търкул, и влезе - 2:1 и жегата вече беше зад ъгъла на англичаните.

Второто полувреме започна толкова подобно на края на първото, че дори и гръмогласните и неспиращи да пеят и бутат своите напред английски фенове май взеха да се съмняват дали да си запазват билети за “Стад дьо Франс” на 3 юли. Даже при едно разбъркване авторът на изравнителния гол Рагнар Сигурдсон можеше съвсем да ги смълчи с прекрасно изпълнение на задна ножица в малкото наказателно поле, но Джо Харт се реабилитира отчасти за грешката си за 1:2 и реагира брестящо.

Рой Ходжсън очевидно не вярваше, че избраниците му могат чак толкова да са безпомощни срещу отбор от страна, чието население се събира на петте най-големи футболни стадиона в Англия. На почивката направи само една смяна - пусна Джак Уилшър вместо незабележимия Ерик Дайър, а чак в 60-ата видя, че Рахим Стърлинг едва ходи по терена и няма успешен финт, та пусна на неговото място Джейми Варди.

Лестърският герой определено изостри играта, най-вече с битката за всяка топка, била тя и най-безнадеждно овладяна от исландците. За сметка на това фаворитът на Ходжсън във всички важни мачове се провали тотално. Това се видя най-добре, когато при едно прекрасно центриране се измъкна зад защитата, но с глава не, а подаде в ръкавиците на Халдорсон.

А исландците продължаваха да тупкат топката по техния си начин, но при всяка удобна възможност хвърляха някой да тича напред. При една такава контра Харт окончателно си плати дълга, реагирайки блестящо на удар на капитана Арон Гунарсон от 7-8 метра.

Англия - Исландия 1:2 (1:2). Голмайстори: Уейн Руни (5-дузпа); ,Рагнар Сигурдсон (6), Колбейн Сигторсон (22). Съдия: Дамир Скомина (Словения). Жълти картони: Даниел Стъридж; Гилфи Сигурдсон, Арон Сигурдсон.

Англия: Джо Харт, Кайл Уокър, Гари Кейхил, Крис Смолинг, Дани Роуз, Деле Али, Ерик Дайър (46-Джак Уилшър), Уейн Руни (87-Маркъс Рашфорд), Даниел Стъридж, Хари Кейн, Рахим Стърлинг (60-Джейми Варди).

Исландия: Ханес Халдорсон, Биркир Севарсон, Кари Арнасон, Рагнар Сигурдсон, Ари Скуласон, Йохан Гудмундсон, Гилфи Сигурдсон, Арон Гунарсон, Биркир Бярнасон, Колбейн Сигторсон (78-Елмар Бярнасон), Йон Дади Бьодварсон (89-Арнор Ингви Траустасон).