Цецка Цачева се срещна с китайския си колега Джан Дъцзян

Парламентарното сътрудничество, транспортната свързаност и реализацията на инфраструктурни проекти бяха основни теми на срещата

Парламентарното сътрудничество, транспортната свързаност и реализацията на инфраструктурни проекти, които България предстои да развива, бяха основните теми на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. Българска парламентарна делегация, водена от Цецка Цачева, е на официално посещение в Китай.

Сътрудничеството между Общокитайското събрание на народните представители и българския парламент ще продължи да се развива, заяви на срещата председателят на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. Според него има възможност за по-тесни контакти между парламентаристите от двете страни по линия на постоянните парламентарни комисии и на групите за приятелство в двете законодателни институции.

Между Китай и България има отлично политическо сътрудничество, основаващо се на доверие и приятелство, посочи на срещата председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че потенциалът на България като част от големия пазар на ЕС и важното място на Китай в световната политика и икономика създават благоприятни предпоставки за задълбочаване на ползотворното и резултатно сътрудничество. За нас приоритет е увеличаване на китайските инвестиции в България, разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен, заяви тя.

Двустранните отношения между България и Китай са издигнати на ново ниво - всестранно приятелско партньорство и сътрудничество, обявено на срещата на държавните глави на България и Китай в Пекин през януари 2014 г., отбеляза председателят на българския парламент. Цецка Цачева посочи, че страната ни активно подкрепя инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (16+1), която е важен механизъм за стимулиране на търговско-икономическите ни връзки и диалога във всички области и същевременно допринася за развитието на отношенията ЕС – Китай. Председателят на Народното събрание даде висока оценка на отличната организация и постигнатите резултати от 4-ата среща на правителствените ръководители на страните от 16+1 в Суджоу и потвърди желанието на България за домакинство на следваща среща на правителствените ръководители на този формат.

Подкрепяме лансираната от президента на Китай Си Дзинпин инициатива „Един пояс, един път”, посочи Цецка Цачева. Тя подчерта, че  вече е подписан меморандум, който създава общата рамка за бъдещото двустранно сътрудничество в тази насока. Желаем да участваме активно в обявената през ноември 2015 г. в Суджоу китайска инициатива за свързаност и развитие на пристанищната инфраструктура на Адриатическо, Балтийско и Черно море (Инициативата за 3-те морета), добави председателят на Народното събрание.

Председателят на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян отбеляза, че между България и Китай съществува дълбока и силна дружба. Освен възможностите за развитие на парламентарното сътрудничество, има голям потенциал и за насърчаване на двустранните отношения в търговско-икономическата област, инвестициите, образованието и науката, и туризма, смята той. Готови сме да подпомагаме китайските компании да търсят сътрудничество с България в областта на инфраструктурата, технологиите и оборудването, добави председателят на Общокитайското събрание на народните представители. Китай отдава голямо значение на инициативата 16+1, подчерта Джан Дъцзян и изрази увереност, че България ще има възможност да организира среща на държавните ръководители от този формат.

По-рано председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с ректора на Пекинския университет за чуждестранни изследвания Пън Лун. След това тя изнесе лекция пред студенти на тема „Светлината на познанието и скоростта на мечтите”.

В състава на делегацията, която е на официално посещение в Китай, са заместник-председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Красимир Каракачанов и Явор Нотев, съпредседателят на Групата за приятелство България - Китай Димитър Бойчев, членовете на Групата за приятелство България - Китай Джейхан Ибрямов, Борислав Миланов и Росен Петров, председателят на Комисията по отбрана Михо Михов, заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Ирена Соколова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.