Котка кърми пет вълчета цял месец

Приемната майка с радост добавила към своето малко котенце още пет вълчи гърла

Домашна котка откърми пет вълчета в зоопарка в Новосибирск. Котката Муска живее в зоологическата градина, а миналата година станала приемна майка за мъничък рис, съобщиха от пресслужбата в зоопарка, цитирана от ТАСС.

„През април двойка червени вълци се сдобиха с вълчета. И петте се наложи да бъдат взети от родителите им, защото вълчицата нямаше възможност да ги кърми“, уточняват от зоопарка. Докато оттам търсили кърмачка, се оказало, че котката има малко котенце. Появата на петте нови приемни дечица не смутило писаната. Тя приела радушно вълчетата и веднага започнала да ги храни, топли, облизва и да се грижи за тях.

Дойката също се харесала на вълчетата. Те бързо започнали да я считат за своя майка. Доскоро котката кърмила приемните си деца, но при цялото си желание не би могла да продължи да храни и шестте животинчета. Затова от зоопарка помагали на писаната и дохранвали вълчетата със смес, приготвена от сухо мляко за кученца.

Вълчетата били със своята котешка майка половин месец. За това време обаче те бързо пораснали. Затова били преместени в отделна клетка и към момента на отбиването им вече били самостоятелни, активни, хранели се с месо и пиели краве мляко от купичка. Сега шумното семейство почти през цялото време е навън.

Червеният вълк е един от най-необичайните видове. Той има типичните черти за вълк, съчетани с чертите на лисица и чакал. Разпространен е в Централна и Южна Азия, на островите Суматра и Ява, в южните райони на Далечния Изток, Източен Сибир. Може да ловува по всяко време на денонощието, храни се с копитни животни среден размер, а също с гризачи и птици. Вписан е в Международната Червена книга на защитените животни.