До 2020 г. няма причини да се тревожим за бюджета на ЕС

Кристалина Георгиева: Великобритания плаща на ЕС по 77 евро на човек, Норвегия - по 107 евро

Шок - това отговори Кристалина Георгиева, заместник председател на ЕК, в отговор на въпрос за първата й реакция, когато е разбрала че Брекзит е факт.

Два са вариантите на излизането на Великобритания от ЕС, обясни Георгиева по Би Ти Ви - или избира да се ползва от предимствата на вътрешния пазар и при тези условия тя ще има и финансови отговорности към нас, или решава да бъде трета страна, да не се ползва от предимствата на общия пазар. Но тогава трябва да договори с ЕС своите търговски отношения. Първият вариант може би е по-бърз и лесен за договаряне, вторият вариант ще отнеме много повече време. До 2020 г. не виждам причини да се тревожим за бюджета на ЕС. Има много други неща, за които да се тревожим, като отражението върху икономиката ни, какво значи за качеството на живота на нашите граждани, коментира Георгиева.

Тя направи сравнение - Норвегия се ползва от достъп до вътрешния пазар и плаща на нетна основа средно по 107 евро на човек от населението на година. Великобритания като член на ЕС, поради това че се ползва от преимуществата на договорено възстановяване на средства, плаща средно по 77 евро на човек от населението. Когато гледаме на излизането от ЕС, за Великобритания в никакъв случай то не може да бъде мотивирано от това да спести пари, обясни Кристалина Георгиева.