Мариана Хил: ЕС няма да пострада от Brexit

Според Гергана Паси няма печеливш в тази ситуация

„Европейският съюз няма да пострада, той ще излезе много по-сплотен. Франция и Германия ще бъдат много по-обединени. Предполагам, че Брюксел ще си вземе урок от това, което се случва”, коментира в студиото на "Събуди се" преводачката Мариана Хил. 

„Проблемът е в Обединеното кралство, което нито ще е обединено, нито ще е толкова велико. За решението на британците няма хапче за следващата сутрин, няма как да се върнат назад нещата”, коментира още тя. 

 „Смятам, че няма печеливш в тази ситуация. Всички ще бъдат губещи – и Великобритания, и ЕС, и България. Всички до един ще бъдат губещи от това, че една от най-големите икономики в света решава да напусне ЕС, но за ЕС това не беше неочаквано. Нямам съмнение, че висшите европейци са знаели как ще реагират и в единия и другия случай. Допускам, че ЕС е подготвен за тази ситуация”, коментира Гергана Паси. 

„Великобритания ще бъде принудена да избира между различни опции. Нито една от тях обаче не съответства на разбиранията на британските политици.  Едната опция е Великобритания да бъде като Норвегия – да бъде част от единния пазар, но ще плаща голяма вноска, а няма да участва в процеса на изготвянето на правилата. Вторият вариант е изготвянето на специално споразумение като, например, това с Канада”, обясни Паси.