Последно сбогом с голямата актриса Надя Тодорова

Общество

24-06-2016, 16:06

Снимка:

Надя Тодорова и Стефан Данаилов в "Дами канят"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Катафалка превози белия саркофаг с тленните останки на актрисата Надя Тодорова до родния Асеновград. Това стана пред читалище "Родолюбие", където от 15 часа започва поклонението и ще продължи до 17 часа, а в 18 часа е погребението на старите гробища ул."Цар Иван Асен II". Припомняме, че вестта за смъртта на Надя Тодорова дойде от Прага, където актрисата живееше в последните няколко години при дъщеря си. Тежко и продължително боледуване сложи край на един пъстър и изключително богат живот.

Тя е родена е на 1 ноември 1925 г. в Асеновград. Тя не става веднага актриса, а едва през 1946 г. започва да играе. Първоначално в театрите в Смолян, Габрово, Сливен и Пазарджик, а дебюта си пред камерата прави през 1974 г. с филма "Трудна любов". След това участва в над 30 филма, между които са "Записки по българските въстания", "Снаха", "Войната на таралежите", Дами канят".

Изключително обичана е заради поддържащите си роли в "Опасен чар", "Вчера" и мн. др. Има една дъщеря, която се казва Антоанета Николова Теменугова, която работи като реставратор в Прага, Чехия. През 2005 година БНТ заснема документален филм за Надя Тодорова в рубриката „Умно село“. На 28 февруари 2009 г. „голямата актриса на малките роли“ остава вдовица. Година по-късно - през март 2010 г. по тв "Европа" бе излъчен филмът за Надя Тодорова, озаглавен „Голямата актриса на малките роли“. Автор и режисьор на 40-минутната лента е водещият на новините в тв „Европа“ Ангел Бончев.

Желанието на Надя Тодорова е било да приключи земния си път в любимия Асеновград, където е родена преди 90 години и където е преминала младостта й и живя доскоро.