Министър Кралев: Веригата от маратони „Бягането начин на живот“ се радва на все по-голяма популярност

В маратона на Стара Загора за участие са записани над 330 бегачи

Вторият маратон от веригата „Бягането – начин на живот“ ще се проведе тази неделя в Стара Загора. Стартът на състезанието е в 9.00 часа пред сградата на Общината.
    „Щастлив съм, че веригата от маратони „Бягането начин на живот“ се радва на все по-голяма популярност. Първото състезание вече се проведе във Варна и добрата му реализация е предпоставка за още по-силен маратон в Стара Загора. За първи път градът ще организира подобно състезание и аз благодаря на общината за отговорния подход и пълното съдействие, което оказаха. Сигурен съм, че в неделя ще се поздравим с една отлична организация и много силни резултати“, каза министър Кралев.
    В маратона на Стара Загора за участие са записани над 330 бегачи, от които 93-ма ще се състезават в класическата дистанция. Пристигат победителите от Маратон Варна Еверлин Косгей (Кен) и Ахмет Насеф (Ит). Заедно с 30-годишната Косгей, която е  шампионка на Кения на 10 000 м за девойки, идват и нейните сънародници Кенеди Кипкиего и Патрик Муриуки, които завършиха втори и трети при мъжете във Варна.
    „Присъствието на тези състезатели показва, че идеята за джакпот в трите маратона се оказва успешна, защото се гарантира трайното участие на силните атлети. Комплексният победител от веригата ще се определи по точкова система в зависимост от класиранията му в трите състезания и по този начин до последния маратон в София няма да се знае кой ще получи джакпота от 20 000 лв.“, обясни Кралев.
    Общият награден фонд на Маратон Стара Загора е 55 000 лв., а победителите при мъжете и жените ще получат по 4 000 евро.
    Много силни заявки има и от Унгария, като в Стара Загора ще бяга победителят от маратона в Солун 2014 Тамаш Наги с личен рекорд 2.22 ч., а при жените ще участва неговата сънародничка Хелен Шонге с лично постижение 2.50 ч. Заявки са подали още състезатели от Португалия, Белгия, Япония, Бразилия, Малта, Украйна, Испания, Чехия, Полша, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Македония, Молдова, Мароко и Швеция.
    „Тези участници ни дават надежда, че ще станем свидетели на едно интересно и оспорвано състезание. Дано по този начин увлечем повече жители на Стара Загора към практикуване на дълги бягания, защото те са един от най-достъпните спортове. А една от целите на маратона е привличането на повече млади хора към по-активен начин на живот и по-висока  двигателна активност“, завърши министърът.
    В старта на 10,5 км ще бяга и заместник-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, която е активен участник в състезания за ветерани. Тя благодари на министър Кралев за гласуваното доверие община Стара Загора да бъде част от веригата „Бягането начин на живот“ и обяви, че трасето за провеждане на маратона е сертифицирано съгласно изискванията на Международната федерация по лека атлетика.
    Анатоли Илиев, председател на Асоциация „Спорт в свободното време“, добави, че общо 24 състезатели с увреден слух ще участват в маратона, който е и част от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух, на което Стара Загора е домакин. Сред тях са четирима кенийци и четири кенийки.
    ММС финансира веригата маратони „Бягането – начин на живот“ с 200 000 лв., а последният старт е на 9 октомври в София.