Дейвид Камерън подаде оставка като премиер на Великобритания

Новината за неговото оттегляне идва след обявяването на официалните резултати от провелия се вчера референдум във Великобритания

Дейвид Камерън подаде оставка като премиер на Великобритания, току що. В обръщение към нацията той каза, че в този момент, за да се гарантира сигурността, има нужда от ново правителство. "Аз не мога повече да бъда капитан", каза той.

„Британският народ гласува за напускането на ЕС. Трябва да зачетем неговото решение. Сега Великобритания се нуждае от ново ръководство, което да я поведе по новия и път. Аз не мога да остана капитан на държавата през оставащите няколко месеца. Моят кабинет ще поддържа процесите в страната през следващите 3 месеца, в които ще подготвим конференция на Консервативната партия, на която ще се вземе решение за ново правителство. До тогава ние ще продължим да си вършим работата и да изпълним поетите ангажименти“, заяви премиерът.

Той допълни, че няма намерение да задейства чл.50 - за излизането на страна от Европейската общност. Това ще остане като отговорност на следващия премиер на страната, каза Камерън. Очаква се той да посети кралица Елизабет II, за да я уведоми официално за решението си.

Новината за неговото оттегляне идва след обявяването на официалните резултати от провелия се вчера референдум във Великобритания. 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.