Борисов: Уважавам решението на народа на Великобритания

Това е лош ден за Европа. ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания

Уважавам решението на народа на Великобритания, макар че от днес нататък ще е тежко разделен. Европейският съюз трябва да покаже, че може и без Великобритания. Това е лош ден за Европа. Това заяви  премиерът Бойко Борисов,във връзка с излизането на Великобритания от ЕС,

„Аз считам, че е правилно, щом така са избрали - трябва сами да решават съдбата си. А ние трябва да започваме да мислим за Европа без тях. Всякакви преговори за особени статути, за подобни неща не трябва да се водят, защото това ще разбие Съюза”, посочи Борисов.

На въпрос дали има вероятност да се получи ефектът на доминото и референдумът във Великобритания да предизвика допитвания и в други европейски страни, Борисов отговори: „Ще останем България, Румъния и Гърция като се получи ефектът на доминото”.

 По думите на Борисов, с излизането на Великобритания ЕС става по-слаб, а това ще се отрази и на страната ни. „Виждате пазарите как реагираха, аз предупредих за това. Лирата как падна, така че последствията са за всички”, коментира Борисов.

На въпрос дали някой печели в геополитически план от резултатите от референдума във Великобритания, Борисов посочи: „Следващите месеци и години ще видим резултата. Сега трудно може да се прогнозира, но при всички случаи това е лош ден за Европа”. „Много от нещата, които и аз съм говорил в Европа, излязоха истина. Можеше още преди година да спрем „Балканския път”. Колко пъти съм настоявал това да се случи, а се случи след година време. Дотогава колко нелегални мигранти влязоха. Това ще бъде урок за всички да действаме по-дисциплинирано и по-бързо”, подчерта Борисов.

Премиерът коментира и заседанието на министерски съвет, на което е била разгледана българската позиция на Срещата на върха на НАТО в България. „Исках да изпреваря с решение на Министерски съвет позицията, която България ще има от страна на правителството, за да могат военният и външният министър днес да запознаят комисиите в Народното събрание. Темата по флотилията я няма на този съвет, ако се разглежда подобно нещо, то ще бъде на следващ съвет. Ние ясно сме казали, че в Черно море трябва да се спазва договора от Монтрьо и съответно това, което е под егидата на НАТО.