Туск: Исторически момент със сложни последствия

През следващата седмица ЕС провежда първа среща без Великобритания

“Това е исторически момент със сложни последствия. Сега не няма нужда от истерични реакции.“ Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Би Би Си.

Той коментира референдума за бъдещето на Великобритания в ЕС. Днес 52% от британците се обявиха за излизане на своята страна от ЕС. Туск все пак изрази надежда за запазване на Съюза в пълен състав. Той допълни, че нормативните актове на ЕС ще продължат да важат, докато процедурата за излизане от съюза не бъде завършена.

„Това е исторически момент със сложни последствия. Сега не са нужни истерични реакции. Знаем, че това не е просто сбогуване с проекта. Говорих с всички лидери в ЕС, относно възможността за Brexit. От името на тези ръководители ние заявяваме решителността си да сме обединение като 27. Искам да ви уверя, че няма да се получи законодателен вакуум, докато Великобритания напусне ЕС. Всички процедури по оттеглянето на Великобритания са ясни и добре изложени. Всички нормативни актове на ЕС продължават да са в сила до завършването на процеса на излизане на Великобритания. През следващата седмица ЕС ще проведе първа среща без Великобритания.

Проведох неофициална среща с 27-те страни членки. Предложих пред техните ръководители да направя предложение, за това какво ще бъде отражението върху нашата организация. Миналата година беше най-трудната за ЕС. Моят баща казваше: „Това, което не те убива, те прави по-силен.“ Сега трябва да вървим напред.“, заяви Доналд Туск.