Бригада "Специални сили" с висока оценка от министър Ненчев

Общество

23-06-2016, 13:33

Снимка:

youtube

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Днес е заключителния етап на учение „Inflexible Courage“ за национално сертифициране на Тактическа група за Специални операции

Промените, свързани с бригада „Специални сили“, ще повишат значително техните способности. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, който заедно с началника на отбраната генерал Константин Попов наблюдаваха заключителния етап на учение „Inflexible Courage“ за национално сертифициране на Тактическа група за Специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“ днес, 23 юни 2016 г. Демонстрираните способности от военнослужещите от бригада „Специални сили“ получиха висока оценка от министър Ненчев. Той заяви, че се надява обсъждането от Народното събрание на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), свързани с бригада „Специални сили“, да започне още през юли.

По думите на началника на отбраната генерал Константин Попов, на чието подчинение се очаква да премине бригадата, със законовите промени се цели по-добра и по-чиста структура на управление, бързо и ефективно поставяне и изпълнение на задачите и по-добро управление на финансите. „Командирът на бригадата ще може да съпостави своите приоритети със своя бюджет, така че да може да осъществява намеренията си за закупуване на специално оборудване, по необходимите изисквания. Бригадата за специални операции ще бъде приоритет за развитие в бъдеще“, посочи генерал Попов и подчерта, че колкото повече способности има Българската армия, толкова по-добре.

На въпрос на журналисти за предстоящата през юли Среща на Върха на НАТО във Варшава, министърът на отбраната Николай Ненчев заяви: „Очакваме обективна оценка на средата за сигурност; по-добра и пълна адаптация на страните-членки на НАТО в тази среда; решения, свързани с обстановката в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен; по-добра комуникация с Европейския съюз, както и да бъдат взети решения, свързани с предното разполагане на силите на НАТО“.

Заключителният етап на учение „Inflexible Courage“, по време на което беше сертифицирана Тактическата група за специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“, се проведе в района на Специализирания учебен център „Црънча”. Тактическата група е в състав от близо 150 военнослужещи и от 1 януари 2017 г. ще застъпи 12-месечно бойно дежурство в състава на Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО (NRF - NATO Response Force). Формированието ще бъде в готовност да изпълнява задачи по: водене на специално разузнаване и наблюдение, неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници, провеждане на контратерористични операции и др. Командир на тактическата група за специални операции е подполковник Божидар Бойков. По време на учението комисия от представители на Щаба на отбраната, командването на Сухопътните войски и щаба на бригадата направи оценка на нейните способности. Действията на военното формирование бяха наблюдавани и от представители на Щаба на Специалните операции на НАТО.

***

В „Inflexible Courage“ участваха около 300 военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“. В различни епизоди на  учението се включиха и екипажи на транспортен самолет „Спартан“ и вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили. Военнослужещите показаха бойни техники и умения при обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници и способности за действие във враждебна среда.

Демонстрацията започна с парашутни скокове от самолет C 27J “Спартан”, изпълнени от снайперска двойка с парашути тип „Летящо крило”. Последваха парашутни скокове от различни височини. Участниците в учението последователно изпълниха задачи по неутрализиране на терористи в транспортно средство, прочистване на сграда, обезвреждане и залавяне на терористи и освобождаване на заложници. Военнослужещи от тактическата група за специални операции се спуснаха на покрива на сградата от вертолет „Кугар” по способа „бързо въже”. Участниците в учението показаха ръкопашни техники  и умения при водене на близък бой. Те изпълниха и интуитивни стрелби с пистолет след придвижване и преодоляване на препятствия и стрелби с картечен пистолет