Британия решава бъдещето си в ЕС

Британският премиер твърдо подкрепя запазване на членството

Днес Великобритания решава бъдещите си взаимоотношения с ЕС. Британците излизат да гласуват на дългоочаквания от целия свят референдум за оставане или напускане на съюза.

Допитването е историческо, защото Великобритания може да се превърне в първата в историята на ЕС държава членка, напуснала Общността, пише news.bg. През 1982 година Гренландия, една от отвъдморските територии на Дания, проведе референдум, след като си извоюва по-голяма свобода на самоуправление. 52% гласуваха за напускане, а 48% - оставане, което съответно стана след преговори.

През 2015 година настоящият премиер Дейвид Камерън обеща да организира национално допитване, ако спечели парламентарните избори през същата година. Референдумът е в отговор на растящите призиви в управляващата Консервативна партия и Британската партия на независимостта да се поиска мнението на британския народ.

Време е британският народ да каже думата си. Време е да се разреши този европейски въпрос в британската политика”, заяви Камерън при обявяването на референдума.

На референдума британците ще могат да гласуват с „Да” или „Не” на въпроса „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз”.

Британският премиер твърдо подкрепя запазване на членството, след като успя в началото на тази година да сключи споразумение с евролидерите, позволяващо отстъпки в полза на Обединеното кралство. Сделката веднага ще влезе в сила, ако британците гласуват за оставане в ЕС, давайки „специален” статут на Лондон в клуба на 28-те страни членки. Обаче критиците на споразумението са на мнение, че няма голяма разлика и няма да окаже влияние.

Според „специалния” статут Великобритания сама може да реши дали иска да участва в „по-тесен съюз” с други страни членки – един от основните принципи на ЕС; защита на финансовите услуги в Лондон и превенция налагането на регулации от еврозоната; намаляване на социалните помощи за нископлатени работници от други страни членки и по-труден достъп до детски надбавки за имигранти, работещи на Острова, чиито деца живеят в родните им страни.