Спорът за Brexit събра настоящ и бивш кмет на Лондон в дебат

Свят

22-06-2016, 17:18

Снимка:

flickr.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Последен ден преди референдума за британското членство в Европейския съюз. Общо 46,5 млн граждани на Великобритания и Гибралтар ще имат право на глас в предстоящото допитване. Сегашният и бившият кмет на Лондон - Садик Хан и Борис Джонсън участваха снощи в последния публичен дебат на тема "за и против членството на Великобритания в Европейския съюз" пред 6000 зрители в зала Уембли Арена в Лондон.

Текущият градоначалник защитаваше позицията за оставане в блока, а предшественикът му беше твърдо против.

Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон: "Казват ни, че не можем да намалим цените на енергията, за да запазим работните места - това е защото Брюксел казва не".

Садик Хан, кмет на Лондон: "Лъжа след лъжа! Борис, би трябвало да знаеш, че близо половин милион работни места в Лондон са пряко зависими от Европейския съюз".

Прочути сгради във Великобритания бяха осветени снощи в цветовете на националния флаг "Юниън Джак" и на много от тях се появиха надписи "Гласувайте за оставане". Сред осветените сгради бяха галерията за модерно изкуство "Тейт" в Лондон, замъкът в Единбург и търговския комплекс "Бул Ринг" в Бирмингам. Инициативата е по идея на официалната кампания за оставане в Европейския съюз - "По-силни в Европа".

Печатът също не остава без позиция. Британският всекидневник "Дейли мейл" подкрепи излизане на Великобритания от Европейския съюз с призив от първа страница на днешния си брой читателите да гласуват за напускане на съюза. Любопитно е, че неделното издание на вестника, "Мейл он съндей" вече подкрепи кампанията за оставане. Според последните социологически проучвания, над 90 на сто от запитаните вече са решили как ще гласуват и към момента двете позиции са изравнени.