България ще привлича повече инвеститори от чужбина

Портфейл

21-06-2016, 14:43

Снимка:

invest.plovdiv.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната ни редовно присъства в челните позиции на различни класации за инвестиции

България планира да засили инвестиционния маркетинг, за да привлича повече инвеститори от чужбина. Това каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева на годишната конференция за индустриално строителство и инвестиции, която се провежда днес в София.

Друг приоритет е разширяването на вече осъществените инвестициите чрез изграждане на мрежа от поддоставчици и сътрудници на стратегическите инвеститори, които са вече в България, обясни Везиева.

Тя подчерта, че страната ни е достатъчно конкурентна и на съседните държави, и на Европа, и в световен мащаб, за да привлича големи чужди инвеститори. България редовно присъства в челните позиции на различни класации за инвестиции, разполагаме и с достатъчно добре обучени кадри и пространства за изграждане на предприятия, допълни тя.

Според Везиева основните притегателни фактори за инвеститорите, които избират България, са финансовата дисциплина, данъчната среда и макроикономическата стабилност.

Тя посочи, че в момента в страната функционират повече от 60 индустриални зони. Сред най-интересните икономически сектори за инвеститорите са автомобилната индустрия, хранително-вкусовата промишленост, фармацията, машиностроенето и други.

Везиева посочи, че е необходимо да се разширят регионалните политики, така че отделните региони да привличат определен тип инвеститори в зависимост от желанието им за бъдещо развитие.

Владимир Зайков, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона", подчерта, че инвеститорите търсят вече обособени индустриални зони с достъп до инфраструктура, за да развиват проектите си.

Освен индустриалните зони, включени в "Тракия икономическа зона", сред най-бързо развиващите се са и зоните в Божурище и Бургас. Само в Божурище през миналата година са реализирани 13 нови инвестиционни проекта, като са създадени повече от 600 работни места.