ЕС удължава санкциите срещу Русия

Европейският съюз е разделен относно това как да се сложи край на нерешеното положение с Москва заради кризата в Украйна. Великобритания призова правителствата да отстояват твърдите си позиции, а Словакия заяви, че настоящата политика на санкции е несъстоятелна, съобщава "Ройтерс".

Франция потвърди позицията на Запада, че не трябва да има промяна на наказателните санкции за Русия в секторите на отбраната, енергетиката и финансите. Това ще остане така, докато Москва не спре подкрепата си за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, въпреки че Париж иска лидерите на ЕС да търсят сближаване с Кремъл.

Словакия заяви, че правителствата от ЕС не могат да пренебрегватполитическото напрежение в някои страни от съюза за промяна в политиката на санкции срещу Русия – най-големият енергиен доставчик на блока.

Външният министър на Словакия Мирослав Лайчак заяви, че е необходимо да се проведат преговори, защото има нарастваща нужда от политическа дискусия за налаганите на Русия санкции.

Дипломати казват, че такива разговори са код за потенциално омекотяване на мерките, наложени от Запада през юли 2014 г. заради анексирането на Крим от Москва през февруари същата година. Италия, България и Гърция имат желание някои санкции да бъдат вдигнати.

Аз не призовавам за премахване на санкциите. Но това, което аз не искам да виждам е, че официално ние поддържаме санкциите, а отвъд тях всеки подписва големи сделки с Русия, посещава, среща се с хора, които са в черния списък”, коментира Лайчак.

По думите му това е реалността днес и затова той смята, че е справедливо да се проведе дискусия. Мирослав Лайчак направи коментара си в кулоарите на срещата на външните министри от ЕС в Люксембург.

Пратениците на ЕС в Брюксел във вторник ще продължат санкциите срещу Русия до края на годината. САЩ и други западни държави наложиха подобни санкции.