Иран е предотвратил най-големия досега атентат срещу страната

Свят

20-06-2016, 16:30

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Иранската държавна телевизия съобщи, че тайните служби са успели да предотвратят „най-големият терористичен заговор“ срещу страната, пише британският в. „Индипендънт“. Според съобщение на телевизионния канал и новинарската агенция „Тасним“ от Министерството на разузнаването са посочили, че няколко заподозрени са арестувани във връзка с готвени атентати в иранската столица и на други места в страната.

„Значителен заговор за изпълнението на серия от бомбени атаки на няколко места в столицата на Иран, особено по време на предстоящите мероприятия в свещения месец Рамадан“, е бил подготвян, допълват от агенция „Тасним“, която е близка до силите на Революционната гвардия на Иран.

Медията посочва още, че по време на акциите са били конфискувани и множество готови бомби и експлозиви. Не се съобщава за самоличността на атентаторите, които са описани като „такфирски уахабитски групи“.

“Такфири“ е обиден термин както на арабски, така и на фарси, който означава мюсюлмани, които обвиняват други мюсюлмани, че са неверници. Уахабизмът от своя страна е форма на сунитския ислям, известна със своята консервативност, чийто корени са в Саудитска Арабия. Сред последователите на уахабизма са членове на групировки като „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“.

Шиитски Иран е активен в помощта си за правителствата както на Сирия, така и на Ирак в борбата им срещу „Ислямска държава“.

В същото време новината за атентата идва на фона на влошени отношения на Техеран със Саудитска Арабия.