Стартира проект „Заедно за невидимите деца на България”

Общество

20-06-2016, 13:23

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

За първи път в България на 18 юни бе отбелязан Световния ден за защита достойнството на аутистичната личност. Това е крачка в посока засилване на диалога за приобщаване на лицата с различни социални и комуникативни проблеми.

Със събитието се постави и началото на проекта "Заедно за невидимите деца на България", който се финансира от Програма Европа на Столична община и се изпълнява от сдружение "Аутизъм днес" в партньорство с район "Младост" на СО и сдружение "Тацитус".

Владислава Цолова (сдружение "Аутизъм днес"), ръководител на проекта, сподели своята мотивация да даде повече гласност в обществото на темата за аутизма и заяви, че тази тема придобива все по-голяма популярност и събира на едно място все повече известни личности, желаещи да се включат в каузата.

Участници в събитието, което се проведе в клуб „Перото“ в НДК, бяха Ирина Йорданова - общински съветник и председател на Програмния съвет на Програма Европа, Михаела Иванова - общински съветник и член на Програмния съвет, Мина Ламбовски (сдружение „Тацитус“), Васко Мавриков (ТВ-водещ), Ива Екимова (сдружение "Памет и чест"), актьорите Елена Петрова и Георги Мамалев, Калоян Дамянов (съветник на министъра на образованието и директор на Ресурсен център - София град), Димо Василев (район "Младост") и Цветомира Георгиева (Програма Европа).

Целта на проекта е повишаване на обществената информираност и подобряване на достъпа до качествени грижи на деца с аутизъм чрез трансфер на ноу-хау. Предвидени са дейности за обучение на специалисти - учители, психолози, специални педагози, логопеди и медицински персонал, работещи с деца от аутистичния спектър в детските градини на територията на Столична община и развиване на нови терапевтични, образователни и рехабилитационни програми, услуги и дейности за тези деца и техните семейства.