България и Куба подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на спорта

Двамата министри Красен Кралев и Антонио Едуардо Бекали Гаридо обсъдиха участието на България и Куба на олмипийските игри РИО 2016, както и домакинството на България на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подписа споразумение за сътрудничество в сферата на спорта с председателя на Националния институт за спорт, физическо възпитание и отдих на Куба (INDER) Антонио Едуардо Бекали Гаридо.
    Двамата обсъдиха възможностите за обмен на спортисти и треньори в бокса, волейбола, художествената гимнастика, борбата и футбола. “Днешното споразумение ще постави основата на възстановяване на отношенията между България и Куба в сферата на спорта”, каза министър Кралев. „В момента спортовете, в които имаме много силни състезатели са волейбол, бокс, борба, художествена гимнастика, лека атлетика, спортна стрелба. Бихме могли да си бъдем взаимно полезни с общи лагери и размяна на специалисти в повечето от тях”, добави той.
    Красен Кралев заяви и желанието си двете държави да си сътрудничат и в областта на младежките дейности и политики. Според министър Антонио Едуардо Бекали България и Куба са имали отлични отношения  в миналото и възстановяването им би било от полза и за двете държави. Двамата министри обсъдиха участието на България и Куба на олимпийските игри РИО 2016, както и домакинството на България на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. Министър Кралев покани кубинския си колега на официално посещение в България по време на  първенството. Тема на разговор беше и футболът, който става все по-полулярен в Куба, въпреки че най-обичаният спорт там си остава волейболът. Кубинската страна проявява интерес към български футболни специалисти.
    На официалната церемония по подписване на споразумението за сътрудничество в сферата на спорта присъстваха още заместник-председателят на INDER Хорхе Поло Васкес и известни кубински спортисти – трикратната олимпийска шампионка с женския национален отбор по волейбол от 1992, 1996 и 2000 Марленис Коста и олимпийската шампионка от 2000 Зоила Барос, световната шампионка по волейбол Мерседес Перес, лекоатлета Ермес Рамирес, носителят на сребърен олимпийски медал в пуването Родолфо Фалкон и генералния секретар на федерацията по лека атлетика Франсиско Мора.
    От българска страна в делегацията участват още главният секретар на Министерството на младежта и спорта Лилия Иванова, вицепрезидентът на БФ Волейбол и БОК Любомир Ганев, извънредният и пълномощен посланик на България в Куба Н.Пр. Светла Стефанова и българският консул Тодор Кънчевски.
    Българската делегация е на посещение в Хавана по покана на кубинското правителство, което през 2015 г. връчи на България проект за нов Договор за сътрудничество в сферата на спорта, след подписаното между двете страни споразумение през 2003 г. По време на посещението си в Хавана министър Красен Кралев посети Кубинската антидопинг лаборатория, където беше договорено обучение на специалисти за българския Антидопинг център. Кубинската лаборатория има лиценз от WADA от 2003 г. и е с репутация на една от най-добрите в Южна Америка. Както е известно българската антидопинг лаборатория покри всички изисквания на международната и от 2013 е подала молба за лиценз, заедно с лабораторията на Беларус. Българската делегация посети и Националната школа по волейбол в Хавана, където се срещна със секретаря на волейболната федерация Анжелио Ернандес Родригес.
    Министър Красен Кралев проведе среща и с Жислейди Лоса Кабрера, член на националния комитет на UJC – организацията, която отговаря за младежките политики в Куба. Двамата се съгласиха, че въпреки политическите различия има редица общи проблеми и теми, които вълнуват младежите и в двете страни и които могат да бъдат основа за бъдещо сътрудничество. Българската делегация се срещна още с мениджмънта на CUBADEPORTES, организация занимаваща се с трансферната политика в страната, и с ръководството на Университета на науките на физическото възпитание и спорта „Мануел Фахардо”.