Фестивал Живият огън на традициите в Котел под егидата на ЮНЕСКО

Арт и Стил

19-06-2016, 16:27

Снимка:

festivalkotel.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

За първа година Фондация „Пътят на Траките“ и община Котел имат удоволствието да ви поканят на единствения по рода си фестивал „ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ“ под надслов „ПЪТЯТ НА КИЛИМА“, който ще се състои в дните 24 – 26 юни 2016 г.

Много музика, танци, вкусни гозби и развлекателни занимания очакват всички гости на събитието. Теодосий Спасов, който е лице на фестивала, и ансамбъл „Загоре“ са сред специалните гости, които ще се включат в символичното запалване на „ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ“.

„Традицията повелява момците да запалят буйни огньове и да ги прескачат, за да са здрави и силни през цялата година. Ние ще запалим Огъня чрез изкуството и танца, за да прогоним магьосниците, които крадат берекета на земята ни“, обясняват организаторите.

Организаторите са се погрижили и за най-малките гости на фестивала. Букварино – сдружение „Азбукари“ се включва с образователно-познавателни и развлекателни игри и занимания за деца.

За почитателите на кулинарните изкушения ще се погрижи Ути Бъчваров, който ще открие Празника на занаятите и гъбената чорба.

В рамките на фестивала поканените официални лица ще проведат дискусии на тема как да се поддържа и популяризира културно-историческото ни наследство. Фестивалът се организира и провежда под патронажа на Министерство на туризма и ЮНЕСКО, с подкрепата на ИЕФЕМ на БАН, Община Стара Загора и Община Сливен, посолства и др.