С 10% ще бъдат увеличени учителските заплати от 1 януари 2017 г.

Вицепремиерът Кунева каза още, че водещите финансови политики за МОН ще са поддържане на средната учителска заплата над средната за страната

Сега, когато започват разговорите за бюджета за догодина, ще се боря в него, а и през следващите години, парите за образование в България да са повече. Още следобяд, след приключването на събора, ще подпишем Колективния трудов договор, с който този ангажимент ще стане факт. Това заяви днес пред делегатите на Националния учителски събор вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

В договора ще бъде разписано, че министерството и синдикатите заедно ще се борят за 10% увеличение на работните заплати на учителите от 01.01.2017 г. Други акценти в договора ще бъдат увеличение на заплащането на Часа на класа на 30 лева от началото на следващата година, каквото е предложението на МОН, както и увеличаване на обезщетението при пенсиониране на 10 работни заплати от 1 август и на 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г.

Вицепремиерът каза още, че водещите финансови политики за МОН ще са поддържане на средната учителска заплата над средната за страната; изпреварващо увеличаване на минималната учителска заплата и подобряване системата за квалификация на учителите. МОН предстои да одобри и въведе мерки за ангажиране на учителите, придобили право на пенсия, в дейности, които позволяват облекчена натовареност. Една такава програма ще даде възможност за поетапно преминаване от активна трудова възраст към пенсионен живот и използване на потенциала на учителите от тази група. Също така МОН ще подпомогне усилията на детските градини и общините за обхващане на децата в предучилищна възраст и има амбицията за изпреварващо увеличаване на възнагражденията на заетите в детските градини, предвид изоставането им от тези в училищата, каза още вицепремиерът.

Убедена съм, че няма проблем в съвременната политика и публичен живот – не само у нас и в ЕС, но и по света, който да не може да се реши през образованието. Затова държавата трябва да гарантира подкрепа – финансова и стратегическа – и за учителя, и за най-амбициозните цели на образованието, категорична беше тя. По думите й образованието е въпрос и на национална сигурност, защото само то може да гарантира просперираща икономика и здраво и мирно общество.

Кунева очерта като свой приоритет връщането на авторитета на учителската професия. Вицепремиерът посочи двете основни цели на събора, но и на министерството по принцип. Първата е учителят да е в центъра на образователната система като неин гръбнак, което означава да повишим значително общественото признание и репутацията на учителската професия и да поставим образованието в центъра на стратегическото развитие на страната. А втората - да се отвори системата към нуждите на обществото за общи политики с общините и местната власт, бизнеса, научните центрове и университетите. Образованието дава перспективите пред обществото, конкурентността на държавата в ЕС и света, база на развитието на бизнеса и основа за реализация и щастие на личността, каза образователният министър.

Кунева открои и част от големите проблеми пред образователната система в страната: демографската криза, водеща до закриване на цели училища, ранното отпадане от училище, големият брой деца, чийто майчин език не е българският, отсъствието на много родители от процеса на порастване на децата им и разтварящата се разлика между профилираните гимназии в големите градове и някои професионални гимназии.