Президентът приветства Националния учителски събор

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически

"Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически“. Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на откриването на Националния учителски събор в зала „Арена Армеец“.

"За мен е огромна чест да приветствам вас – учителите на България – представителите на най-благородната професия“, обърна се държавният глава пред събралите се над 12 000 учители в зала „Арена-Армеец“. "Няма как да не съм тук тогава, когато 12 хиляди учители – учителите на България са в една зала. Това, което политиците трябва да направят е да застанат мирно, да ви погледнати да ви чуят“, заяви Плевнелиев. „Вълнувам се от тази среща, защото добре знам , че съдбите на милионите българи, съдбата на всеки един човек зависи от неговите учител. Щастливи са тези, които винаги са имали любим учител на своя страна в своя житейски път “, допълни той. По думите му, 12 хиляди учители е огромна сила. "Вие сте представители на най-важната професионална общност, вие сте хората, които в най-голяма степен определят бъдещето на България. Искрено се вълнувам от тази среща, защото и моите родители са учители и познавам добре огромното удоволствие, което те изпитваха, но и не лекото им ежедневие, изпълнено с много несгоди. Убеден съм, че вие сте балгословени със своята професия“, заяви Плевнелиев.

"В днешния ден съм тук , за да изразя своята подкрепа за вас“, подчерта той. Президентът отбеляза, че българското образование в момента се намира в преломен момент на чакани от години реформи, които да решат натрупаните проблеми. "Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически“, посочи държавният глава. „Най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите, време да започнем да управляваме образованието като инвестиция. В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им", заяви още Плевнелиев