Няма да воюваме с никого, уверява първият ни дипломат

България не е поемала никакви ангажименти

Свръхдраматизирал се целият разговор около черноморския флот. Тази позиция изрази първият ни дипломат Даниел Митов пред журналисти във Външно министерство.
Трябва да дедраматизираме този разговор и той трябва да стане рационален, такъв какъвто е бил и до момента, смята той.  Страната ни, по думите му, винаги е отстоявала позицията за по-засилено присъствие и учение в Черно море, но под флага на НАТО.
Страната ни не е поемала ангажименти за участие в регионални формати, както обясни министър Митов.

Страната ни отчитала нашите интереси от гледна точка на националната ни сигурност. С усмивка и виц външният министър приема заканата на премиера Бойко Борисов, че ще прати Митов и военния министър Николай Ненчев да воюват в Черно море, ако са поемали подобни ангажименти.

България не е поемала никакви ангажименти, категоричен бе той.

Иначе се родил и виц по темата. Докато пращали Даниел Митов да се бие в Черно море, той вече бил запасняк в Босна да разминира там.

Там, където свършва дипломацията, започва войната, коментира той и обясни, че амбицията му е дипломацията да продължи ефективната си дейност.

Никой няма намерение да воюва с никого, успокои първият ни дипломат. 

Той обясни и казуса около прекратяването на договора за реадмисия от страна на Турция. Медиите неправилно интерпретирали ситуацията.  Договорът влизал в сила, когато МС на южната ни съседка вземе решение да го прилагат. Такова постановление липсвало.

Диалогът с турските власти продължавал. Темата щяла да се постави и на ниво ЕС. Трябвало да има и план Б, ако договорът не се изпълнява.