Президентът удостои с висши държавни отличия акредитирани дипломати

Общество

17-06-2016, 18:12

Снимка:

Пресцентър Президентство

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев удостои с ордени „Стара планина“ първа степен посланиците на Румъния и на Република Гърция у нас – Антон Пакурецу и Димостенис Стоидис. Висшите държавни отличия бяха връчени за заслугите на двамата дипломати за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между Република България и държавите, които представляват.

Издигането на партньорството между България и Румъния на качествено ново ниво със създаването на Съвет за сътрудничество на високо равнище, е най-красноречивият атестат за значителната роля на посланик Пакурецу  за поддържането на специална динамика в отношенията между нашите две страни, посочи в изказването си държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта и приноса на посланик Пакурецу за задълбочаването на свързаността, на търговско-икономическите и културните връзки между българския и румънския народ.

„Убеден съм, че на основата на принципите на добросъседството, споделените европейски и евроатлантически ценности и взаимния интерес ще реализираме целия потенциал на двустранните отношенията между България и Румъния. Днес заедно пишем история на приятелство и успех“, за което посланик Пакурецу има решаващ принос, подчерта още президентът Росен Плевнелиев.

Всестранното задълбочаване на отношенията между България и Гърция, както и засилването на двустранния диалог по важни регионални въпроси, включително и по отношение на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, президентът Росен Плевнелиев посочи като принос в работата на посланика на Република Гърция Димостенис Стоидис.

„Като страни членки на НАТО и ЕС България и Гърция имат обща  споделена отговорност към Югоизточна Европа за превръщането й в регион на просперитет, благоденствие, развитие и открит диалог“, подчерта президентът Плевнелиев.

Държавният глава благодари на посланик Стоидис за личния му принос за надграждане на секторното сътрудничество между България и Гърция в енергетиката, борбата с нелегалната миграция и развитието на търговско-икономическото сътрудничество. В рамките на неговия мандат бяха осъществени редица посещения както у нас, така и в Гърция на високо и най-високо ниво, включително и официалното посещение в България на гръцкия президент Прокопис Павлопулос през декември 2015 г. „Рухването на изкуствено издигнатите идеологически и политически стени позволи на нашите народи да опознаят природата и културата на другия“, заяви още президентът Плевнелиев.

Двамата посланици благодариха на българския държавен глава за връчените им висши държавни отличия и подчертаха, че и в бъдеще ще продължат да работят за развитието на добросъседските и приятелски отношения на България с Румъния и с Република Гърция.

„Когато преди седем години дойдох в България си спомням за една среща с български министър, който постави на масата карта на България и Румъния и ми показа колко много пътища в България водят към река Дунав и колко много пътища в Румъния също водят към река Дунав, но липсва свързващата ги инфраструктура. Господин президент, надявам се Вие също да си спомняте за този момент, защото тогава си дадох сметка каква е посоката за реализирането на моя мандат в София“, заяви посланик Пакурецу. Той подчерта, че днес свързаността във всички сфери е ключът за развитието на двустранните отношения на България и Румъния.

Посланик Димостенис Стоидис подчерта, че отличните отношения между България и Гърция са в основата на постигнатите резултати в сферите на енергетиката, инфраструктурата, взаимните инвестиции, трансграничното сътрудничество и туризма. Той добави, че местните общности в двете държави успяват да заздравят връзките си с различни културни и спортни прояви, което сплотява българския и гръцкия народ като приятели и силни съюзници.