Роналдо е лош губещ

Исландците станаха най-малката страна, участвала някога на еврофинали

Не е минала и седмица от старта, а Евро 2016 вече поднесе доста интригуващи закачки, най-впечатляващата от които дойде от оплакванията на Кристиано Роналдо от празнуващите исландци след 1:1. Бихме препоръчали на Роналдо да се погледне в огледалото, но отдавна знаем, че прекарва няколко часа на ден да прави точно това. „Помислих, че са спечелили европейското по начина, по който се радваха. Беше невероятно – оплака се човекът, който смята, че една вкарана дузпа на финал в ШЛ му носи „Златна топка“. – Те не се опитват да играят, а само се защитават. Според мен това говори за манталитет на малки хора и така няма да спечелят нищо на турнира“. Вероятно само той знае какво точно е искал да каже. По-голямото разочарование в случая е, че повечето футболисти забравят откъде са тръгнали.

Ако реши да размишлява върху подвига на Исландия, човекът от Мадейра може да оцени как играчите от отдалечения остров успешно влязоха сред европейския елит. И те, и Роналдо са го направили с изключителни саможертви, с целенасочена отдаденост, за да развият таланта си до възможно най-голяма степен. За Роналдо това означава дълги часове с треньорите на терена и в залата; за Исландия означава обучение на треньори и строеж на игрища и закрити стадиони.

Исландците станаха най-малката страна, участвала някога на еврофинали, защото имаха мечта и я преследваха с интелигентност и посвещение, които ги правят пример за всички подобни на тях. Това Роналдо трябва да адмирира, ако не е твърде зает да се самовъзхвалява. И да се замисли защо неговият отбор реди провал след провал, не разкривайки потенциала си. „Няма да спечелят нищо“ е абсурдно изказване за страна с население колкото Лестър и с отбор, който е преминал през Турция и Холандия в квалификациите и току що удържал Португалия. Реакцията на исландците бе подигравателна: „Той просто е лош губещ – заяви Кари Арнасон. – Какво очаква от нас – да играем като Барселона ли? Само се перчи и симулира. А и ние не му обърнаха особено внимание“.

Роналдо и съотборникът му Пепе може би са забелязали, че исландците изравниха, без да използват техните театрални номера. Продължиха да си подават, тичаха неуморно и умно, смело се защитаваха и изградиха стена, която най-хваленият футболист в света не спря да обстрелва. И съчетаха това с хладнокръвие. На първото си участие на най-висока сцена показаха, че са част от елита. Това трябва да е повече от удовлетворяващо. И пищенето на Роналдо само го прави още по-приятно.