Страната ни има огромен потенциал да стимулира развитието на туризма в Дунавския регион

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова

"Туризмът е основен стълб в икономиките на страните от Дунавския регион. За миналата година общо над 132 млн. чуждестранни туристи са посетили страните от региона. Това неминуемо поставя въпроса за задълбочаване на сътрудничеството във всички области, за да можем да гарантираме устойчивост на тези резултати и тяхното надграждане". Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на конференция „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион“, днес в Русе.

"България за втора поредна година се превръща в център за генериране на идеи и за обсъждане на теми, свързани с развитието на Дунавския регион", подчерта министър Ангелкова и припомни, че през миналата година страната ни е организирала мащабно събитие под наслов "Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции“, което бе открито от генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай. "Тази година лично комисарят по регионална политика Корина Крецу е тук, което е висока оценка, както за важността на Дунавската стратегия за Европейския съюз, така и за мястото на България в нея", допълни Николина Ангелкова.

Страната ни има огромен потенциал да стимулира развитието на сектора в Дунавския регион, добави тя. В българската част на Дунавския регион попадат седем области – Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. На тяхна територия през 2015 г. са пренощували близо половин милион туристи, а приходите от нощувки са над 8 млн. лв. Министърът съобщи, че много важни за туризма в региона са и круизните посещения – през тази година се очакват 340 посещения на круизни кораби в Русе.

От своя страна еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу коментира, че сигурността е много важна тема за Дунавския регион и туристите, които го посещават. Тя беше категорична, че трябва да се предотврати липсата на усещане за сигурност, защото тя е от особено значение при избора на дестинация.

Госпожа Крецу изтъкна факта, че всеки 5-ти европеец живее и работи в Дунавския регион, който има 112 млн. жители, като добави, че 1 евро от всеки десет във вътрешния продукт идва именно от туризма в Европейския съюз. Дунавският регион винаги е бил безопасна дестинация и ние трябва да продължим да работим в тази посока, особено на фона на международната ситуация, допълни още еврокомисарят.

Василе Дънку, вицепремиер и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния заяви, че е много важно държавите от Дунавския регион да взимат общи решения за разширяване на контактите, за да бъде създадена регионална идентичност и общ бранд Дунав, който да направи региона по-разпознаваема туристическа дестинация.

След откриването на конференцията, министър Ангелкова, комисар Крецу и вицепремиерът Дънку посетиха Математическа гимназия „Баба Тонка“ в града, за да се запознаят с резултатите от проект „ИКТ – Сила за промяна в образованието“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. В рамките на проекта е извършено модернизиране на учебни кабинети.

В конференцията взеха участие Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, Пламен Стоилов, кмет на община Русе, областният управител на областна администрация на Русе Стефко Бурджиев, Деница Николова – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Национален координатор по Дунавската стратегия, Андрей Новаков, депутат в Европарламента, Николае Барбу, кмет на община Гюргево, Румъния, Кристофър Имбсен – заместник-директор в Световната организация по туризъм и  над 100 представители на почти всички държави от Дунавския регион, посланици, регионални и местни ръководители, предприемачи, представители на академичната общност, на неправителствения сектор и др.