Десислава Танева се срещна с министъра на селското стопанство на Руската Федерация

Обсъдиха по-нататъшно развитие на сътрудничеството в областта на земеделието и храните

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се срещна с министъра на селското стопанство на Руската Федерация Александър Ткачов в рамките на XX-я Международен икономически форум, Санкт Петербург. По време на срещата министър Танева изрази желанието на ръководството на Министерството на земеделието и храните  за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в областта на земеделието и храните, като се използват възможностите, които имат и двете страни за развитие на модерно, експортно-ориентирано селско стопанство. „Темата, която вълнува най-много цялата земеделскa общност в България е отпадането на ембаргото и ще могат ли изнасялите ембаргови стоки предприятия да ползват старите одобрения или ще трябва отново да заявят и получат одобрение", посочи министър Танева.

Тя благодари за създадената Работна група в областта на селското стопанство в рамките на XV-тото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. „Създаването на тази работна група е една добра основа върху която двете страни могат да изграждат здрави двустранни отношения, които да бъдат полезни както за българския, така и за руския бизнес“, заяви министър Танева.

Министърът на земеделието информира, че в Българската агенция по безопасност на храните са постъпили заявления от редица нови предприятия, които заявяват желание за търговия с Руската Федерация след отпадане на наложените ограничения. Търговският стокообмен засяга месни, млечни продукти, консерви, рибни продукти, храни с традиционно специфичен характер и др. „От страна на нашия национален контролен орган декларираме, че всички те са одобрени, отговарят на изискванията и извършват дейността си съгласно разпоредбите на националното и европейско законодателство“, категорична бе министър Танева. Тя отправи молба за предоставяне на информация по отношение на въведената едностранна забрана за внос на растения, растителни продукти и други обекти извън обхвата на ембарговите стоки, забранени за внос в Руската Федерация, придружавани с български фитосанитарни сертификати.  Руската страна информира, че след изтичане на 2 години от прекратяване на доставките към Русия, българските предприятия трябва да минат нова процедура по одобрение.

По време на срещата се обсъди предложение за провеждане на работна среща с представители на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор с цел изясняване на казуса с едностранната забрана на фитосанитарните сертификати за растителни продукти, които не са ембаргови.

Министър Танева и министър Александър Ткачов разговаряха относно издаденото на 27 май 2016 г. Постановление на правителството на Руската федерация, с което месото и зеленчуците, предназначени за производство на детски храни се  изключват от списъка на хранителни продукти, забранени за внос. Съгласно Постановлението, вносът на тези продукти за производство на детски храни се разрешава при потвърждаване на целевото им предназначение, като вносителите ще трябва да докажат, че продуктите, които влизат Русия, са предназначени за детска консумация. Руската страна заяви, че в момента са на работно обсъждане нормативните актове за процедурите, които ще приложат това Постановление.

Десислава Танева посочи, че предприятия с руско участие са инвестирали близо 35 млн. евро в изграждане на лозови насаждения и винарни, като са се възползвали и от съответните европейски   програми за подкрепа. Подобни инвестиции има и в предприятия за преработка на зеленчуци, а отскоро има и заявен интерес за преработка на тютюн.