Депутатът Джо Кокс е била обект на серия от заплахи

Свят

17-06-2016, 14:25

Снимка:

кадър reuters

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Британската полиция от месеци знаела, че депутатът от лейбъристката партия Джо Кокс, която почина вчера след нападение на британски неонацист, е била обект на заплахи. Въпреки това не били взети адекватни мерки заради бюрократични спънки, съобщават от Ройтерс, позовавайки се  на източник, близък до загиналата.

След като властите били предупредени, че Кокс е обект на заплахи, мерките за сигурност около нейното временно жилище в Лондон е трябвало да бъдат засилени.

Предполага се, че вчерашното й убийство е свързано с тези заплашителни съобщения, които е получавала в продължение на месеци.

Полицията заяви, че Кокс не обръщала почти никакво внимание на заплахите преди те да зачестят.

"Тя не беше от този тип хора, които се притесняват за своята безопасност, но от офиса й я убедили да вземе мерки", заяви източник, близък до кабинета

Той заяви, че полицията "много бързо реагирала и взела мерки както в Лондон, така и в Йоркшир" след като преди около три месеца била известена за тормоза.

Въпреки това действията по осигуряване на охрана на депутатката в британската столица и в нейния избирателен район били забавени заради обичайните бюрократични причини.

 

Томи Маир е задържан  в ареста по обвинение за убийството на Кокс.  Припомняме, че вчера тя  беше простреляна три пъти в главата със самоделен пистолет и намушкана многократно с ловджийски нож.