Блумбърг: Акциите на UniCredit SpA’s отчетоха най-големи загуби в последните 4 години

Портфейл

17-06-2016, 14:23

Снимка:

bloomberg.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Новият изпълнителен директор на УниКредит ще се сблъска с не леката задача да засили капиталовите позиции, докато се опитва да избегне спад в печалбите

Акциите на UniCredit SpA’s отчетоха най-големи загуби в последните 4 години, като според анализатори следващият главен изпълнителен директор е изправен пред трудното предизвикателсто за увеличаване на капитала, съобщава Блумбърг.

Акциите отчетоха спад от 2.7% до 2,32 евро в 11:35 ч. в Милано като това е най-ниската им стойност от юли 2012 насам. Главният изпълнителен директор Фредерико Гицони се оттегли миналия месец, давайки път на своя наследник, който трябва да укрепи капиталовите буфери, потенциално чрез продажба на активи.

"Новият изпълнителен директор на УниКредит ще се сблъска с не леката задача да засили капиталовите позиции, докато се опитва да избегне спад в печалбите" - прогнозират Марта Бастони и Ройт Чандра - Раджан.

С продажбата на най-печелившите инвестиции на банката "биха могли да се решат голяма част от притесненията, свързани с капиталите, но рентабилността й ще бъде засегната значително."

В отминалата седмица бордът на банката се събра, за да обсъди начина на управление, необходим за работа, но според запознати, това ще отнеме седмици.

Акциите на УниКредит отчитат спад от 54% тази година, което нарежда банката на трето място сред най-лошо представящите се в индекса на Bloomberg Еurope Banks and Financial Services Index, който реализира спад от 25%. Акциите са загубили около 82% от стойността си, откакто Гицони пое управленския пост през септември 2010 г., като са отчитали спад всяка година, с изключение на една.

УниКредит ще избере нов главен изпълнителен директор до два месеца, казва за интервю председателят Джузепе Вита. Кандидатът трябва да има банкови познания, националността няма значение, споделя още той.

Възможни наследници на поста на Гицони биха били хора, които познават и имат наблюдения над банковите процеси, като Марко Морели - шеф на Bank of America Corp.’s Italian operations и главният изпълнителен директор на Mediobanca Алберто Найджъл.

Други възможни кандидатури са тези на Андреа Орчел, Флавио Валери, ръководителят на Credit Agricole SA’s Cariparma unit Джиампиеро Майоли, Фабио Галия и бивш банков шеф на УниКредит Жан Пиер Мюстиер.

Стратегическият план на Гицони от ноември, бе видян от някои инвеститори като не достатъчно амбициозен, за да може банката да се оттърси от статута си на един от най-лошите кредитори в Европа.

Съгласно последния бизнес план, компанията обяви съкращения на хиляди работни места и понижи годишния си таргет за печалба за 2018 г. от 6,6 млрд. евро до 5,3 милиарда евро.

Базовият капитал на УниКредит, който е мярка за финансова стабилност намаля до 10,5% в края на март от 10,7% за три месеца по-рано. 

Сред опитите за повишение на капиталовите буфери, се обмисля продажбата на дял от онлайн брокера FinecoBank SpA, както и преглед на холдинги в Полша и Турция, казват запознати.

"Смятаме, че ще бъде трудно на акцията да се представи в съотвествие с пазара, имайки предвид продължаващите опасения, свързани с управлението, капиталът и доходността." - заявяват още те.