Англия обърна Уелс с 2:1 в "домашно" дерби

Спорт

16-06-2016, 18:15

Снимка:

btv

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варди номер 1 във Висшата лига

Варди нарушил антидопинговите правила

Рашфорд би рекорд на Рууни, но не на Божинов и още трима за най-млад футболист на европейско първенство


Англия обърна Уелс с 2:1 в "домашно" дерби на две британски държави. В 7-ата минута англичаните пропуснаха първата си ситуация за гол в срещата. След атака по дясното крило Хари Кейн центрира прострелно по земя към връхлитащия Рахийм Стърлинг, който засече от точката на дузпата, но неточно в аут.

В 33-ата минута имаше доста спорна ситуация в наказателното поле на Уелс, като "трите лъва" претендираха за дузпа. След центриране отляво Хари Кейн засече с глава, след което топката срещна разперената ръка на Бен Дейвис, но съдията от Германия Феликс Брих остана безмълвен.

Три минути по-късно защитникът Крис Смолинг беше близо до гол. След поредния корнер за Англия, изпълнен от Рууни, снажният бранител засече с глава, пращайки топката в опасна близост край дясната греда в аут.

В 42-ата минута Уелс поведе след точно изпълен фаул на Гарет Бейл и гаф на Джо Харт. Звездата на Реал (Мадрид) стреля над стената от повече от 30 метра, реализирайки в долния ляв ъгъл на английския страж, който хвана ъгъла, но позволи на топката да попадне в мрежата му. В ситуацията Харт можеше да се намеси далеч по-добре.

В началото на второто полувреме Рой Ходжсън предприе промяна, извършвайки две смени. Извадени бяха Стърлинг и Кейн, а в игра се появи голмайсторът на шампиона Лестър Джейми Варди и Даниел Стъридж. Именно Варди изригна и изравни резултата в 56-ата минута. При центриране в наказателното поле голмайсторът на Англия беше зад гърба на отбраната, но Ашли Уилямс върна топката с глава към собствената си врата, където Варди дебнеше и реализира отблизо за 1:1.

В 60-ата минута топката отново срещна ръката на Бен Дейвис, но този път извън наказателното поле на "драконите". Феликс Брих обаче отново остана безмълвен. До края англичаните доминираха и заслужено съумяха да стигнат до пълния обрат и трите точки. Победното попадение падна в 92-ата минута. Негов автор стана Даниел Стъридж.


Гарет Бейл продължава да твори история на Евро 2016. Звездата на Уелс се разписа от фаул срещу Англия за 1:0 и по този начин се нареди до легендите Мишел Платини и Томас Хеслер.

Французинът и германецът до момента бяха единствените футболисти с две попадения от пряк свободен удар на едно европейско първенство. Платини направи това през 1984 година, а Хеслер през 1992-а.

Както е известно, Бейл вкара от фаул при победата с 2:1 над Словакия. Тогава той стана автор не само на първия уелски гол на европейско първенство, но и реализира първото британско попадение от пряк свободен удар в историята на континенталните шампионати.

Освен това Гарет Бейл стана автор на първия уелски гол във вратата на Англия от 32 години. „Драконите“ не се бяха разписвали срещу „трите лъва“ от 2 май 1984 г., когато Марк Хюз донесе успеха с 1:0 в Рексъм. Това за момента е и последната победа на Уелс над Англия.

Нападателят на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд стана най-младият футболист, играл за Англия на европейско първенство. Рашфорд влезе като смяна по време на мача с Уелс от Група „В“ на Евро 2016.

В момента той е на 18 години и 228 дни, което е с четири дни по-малко от възрастта на Уейн Рууни при дебюта му на европейско първенство през 2004 година срещу Франция.

Само четирима играчи са били по-млади от Рашфорд при появата си в мач от континентален шампионат. Това са Джетро Вилемс (Холандия), Енцо Шифо (Белгия), Валери Божинов (България) и Йохан Фонлантен (Швейцария).