Президент, премиер и министър на отбраната: Спрете със спекулациите

Политика

16-06-2016, 15:10

Снимка:

Кадър бтв

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

„България е отказала на предложението на Румъния да участва във флотилия в Черно море. Да, нашите румънски колеги в областта на морската отбрана повдигат въпроса за нова инициатива - флотилия в Черно море, но това може да бъде инициатива, която България може да подкрепи само във формата НАТО, става въпрос на ротационен принцип. Нека да видим дали тази инициатива ще я има или няма да я има и тя не е срещу когото и да било. Да се спрат спекулациите, че ще се правят флотилии срещу някого“.  Това заяви президентът Росен Плевнелиев на извънредна пресконференция с премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Плевнелиев поиска да се спрат спекулациите за закупуване на кораби. „Още при провеждането на Консултативния съвет миналата година информирахме, че  действаме съвместно с партньорите в НАТО, на която институция сме горд член. Какво правим участваме в инициативи на НАТО. Няма разлика с до 400 военни подготовка и учение на ротационен принцип, участваме в Инициативата за нов батальон в Румъния. Това е инициатива зад която заставаме. Същото казва и министърът на отбраната и министър – председателят“, заяви Плевнелиев. „Това ще се случи, ако в началото на юли във Варшава бъде прието да бъде организиран подобен батальон. Няма нищо извънредно, което да се случва в държавата“. Плевнелиев посочи, че в рамките на политиката на публичност и прозрачност, на която държи и се води, е организиран този брифинг в Президентската институция. По думите му в има програма за отбраната, която е приета от правителството и Народното събрание и там има описана среда на сигурност, която не се е променила. Президентът каза, че нищо не се е променило в Плана за развитие на въоръжените сили и припомни, че там има 9 приоритета. „Няма как някой да е изненадан от това, което се случва във ВМС”, каза Плевнелиев. По думите му информацията, която е в медиите са донякъде слухове, донякъде неразбиране. Държавният глава каза още, че участваме в инициативи на НАТО и припомни вчерашната позиция на България, която ще участва с до 400 военни в многонационална бригада на НАТО, базирана в съседна Румъния.

„Не може да има съмнение и притеснение за въоръжените сили, тъй като има програма до 2020 г. в нея визирахме ясна и актуална оценка и стоим зад нея. Има девет приоритетни проекта. Какво правим във военно морските сили – два патрулни кораба“, каза Плевнелиев.

„Вижте какво каза президентът Клаус Йоханис в Гербова зала“, каза Росен Плевнелиев.

„Румънският държавен глава отбеляза, че иска да се развие регионална инициатива във военно-морската сфера под егидата на НАТО на фона на новите предизвикателства на сигурността.

Това предложение ще бъде конкретизирано. Тази инициатива може да започне с морски учения. Виждате, че не става дума за флотилии или военни кораби обърнати срещу някого. Става дума за регионална инициатива“, каза Росен Плевнелиев. Той призова, че българската политика е отговорна и балансирана. „Ние искаме да бъдем добър съсед. Трябва да видим бъдещето на тази инициатива, която ще се развива спрямо плана за бъдещето на българската армия. Да нашите колеги повдигнаха въпроса за нова инициатива в Черно море”, каза Росен Плевнелиев и за пореден път посочи, че тя ще бъде в рамките на българското сътрудничество със страните членки на НАТО и всички са поканени да участват в нея.

Става въпрос за учение на ротационен принцип, каза държавният глава. По думите му България прави това, което винаги е правила по най-честния и почтен начин. „Обръщаме се към медиите да спрат със спекулациите, че ще се правят флотилии срещу някого. Единни сме всички институции говорим за това какво правим, останалото не го правим”, обобщи Росен Плевнелиев.

В потвърждение на думите на президента Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че всичко онова, което се случва е било съгласувано с президента и премиера.

„На срещата с моя колега от Румъния не сме водили разговори за изграждането на никакви флотилии между България, Румъния и Турция. Разговори за такива ангажименти не сме водили“, подчерта Ненчев.

„Темата за флотилия бе повдигната от премиера и от президента на Румъния“, заяви Бойко Борисов. По думите на премиера двамата с Плевнелиев не са имали възможност да си разкажат в детайли за срещите, които са провели, но и двамата са имали една и съща позиция по темата.

Евроатлантическата ориентация на България е доказана и към НАТО, и към ЕС, подчерта Борисов.

Той даде за пример участието на страната ни в многобройните наблюдения на обучения и подготовки и добави, че България винаги участва на ротационен принцип в обученията. „По-пронатовски от това няма как да бъдем. Има някаква граница“, подчерта той.

По думите на Борисов има държави, които гонят своите интереси и искат да са на гребена на вълната. Флотилия по начина, по който беше предложена от румънския премиер и президент беше отхвърлена и от мен, и от Плевнелиев, и от Ненчев, категорично заяви Борисов.

Никой няма съмнение в нашите пронатовски и европейски позиции, категорично подчерта отново той.

Винаги съм казвал, че ние сме страна, която освен че изпълнява ангажиментите си, иска да се развива, да има спокойствие и да има една черноморска ивица където да се развива туризъм, каза още той.

Единствената ситуация, в която може да се заговори за кораби на НАТО, които да охраняват Черно море, е евентуално при мощна бежанска вълна, даде пример премиерът и то ако затворят Егейско и Средиземно море.

„Надявам се, че след изявленията и на тримата, темата да се прекъсне и да се съсредоточим върху бежанската вълна, която да възпрепятстваме по начина по който ЕС е решил“.