Бойко Борисов: "Флотилия срещу Русия няма да има"

Флотилия по границата ни в Черно море ще има единствено при голяма бежанска вълна и то само от НАТО

Флотилия по границата ни в Черно море ще има единствено при голяма бежанска вълна и то само от НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов след извънредна среща с президента Росен Плевнелиев и военния министър Николай Ненчев. Тримата увериха, че съвместна флотилия с Румъния и Турция срещу Русия няма да има.
”Доволен съм, че и тримата сме категорични по тази тема. Не сме имали възможност да си говорим по време на срещите всеки какво е договарял, но позициите ни са еднакви. Флотилията е отхвърлена”, категоричен бе Борисов. "Флотилия по начина, по който беше предложена, е отхвърлена от държавния глава Росен Плевнелиев и от министъра на отбраната Николай Ненчев, и от мен", каза още той и уточни, че темата за флотилия в Черно море е била повдигната от румънския президент и премиер.  
"Евроатлантическата ориентация на България е доказана, лоялността на България е доказана. И към ЕС, и към НАТО. Имаме от 2006 година договор и 5000 американски войници минават всяка година, но до 2500 войници могат да бъдат в базата в Ново село", подчерта министър-председателят. 
"На срещата с румънските ни колеги беше повдигнат въпросът за нова инициатива в Черно море", призна и президентът Росен Плевнелиев и призова да се спрат спекулациите, че се сформира флотилия срещу "някого". Въпреки тоза той заяви, че подобна инициатива може да бъде подкрепена от България, само ако е в рамките на НАТО. "Тази инициатива по нищо друго не се различава от инициативите, които правим - става въпрос за учение, за кординация, за съвместен принцип", увери той.