Франция победи Албания след пореден трилър

Гризман се появи в ролята на печеливш жокер

Франция на Дешан въведе мода да пили нервите на своите милиони фенове и да печели мачовете си от европейското в последните минути.

След победния гол на Пайе срещу Румъния за 2:1 накрая на срещата, дойде и нова порция трилър. Гризман в 90-ата и отново Пайе, в края на допълнителните шест минути, пратиха Франция на осминафинал след 2:0 над Албания.


Дешан рискува през първото полувреме като остави Гризман и Погба на пейката, а пусна като титуляри Марсиал и Коман. И, ако Коман направи някои запомнящи се финтове и центрирания,то Марсиал бе видимо смутен и не бе готов за титулярното място.

На Гризман явно бе нужно да поседи първото полувреме като резерва на скамейката и играта му се получи като жокер във втората част. В края на мача след ювелирно центриране на Адил Рами нисичкият нападател на Франция и Атлетико(Мадрид) намери с глава пролука във вратата на Бериша. После отново дежурния вече Пайе доведе до 2:0. Така препълнения "Велодром" в Марсилия отново се оказа щастлива спирка за Франция.

Треньорът на Албания Ди Биази бе изградил отлична тактика,но в края на мача замени своя централен защитник, което буквално разстрои отбранителния вал на албанците. И доведе до двата гола за Франция.


Тези,които упрекват Дешан в прибързана смяна на тактическите схеми, не е нужно да го правят. В крайна сметка треньор и състезатели трябва да рискуват малко повече. Защото това не е целогодишен шампионат, в който дадени издънки могат да се поправят. Законите на европейски и световни първенства са по-жестоки. Най-малките грешки се наказват с изхвърляне от турнира. Затова Франция се опитва да експериментира през първото полувреме. Както беше и с Румъния. И през второто вече тръгва по остро в атака.

А и да не забравяме как техните съседи от Италия едва се измъкнаха от група с Камерун през 1982 година на мондиала в Испания и после станаха световни шампиони. В група с Полша, Камерун и Перу направиха три равни мача. Като с камерунците имаха по три точки и  с по-добри показатели останаха втори след Полша.

След това обаче Паоло Роси и компания на треньора с лулата Енцо Беардзот прегазиха всичко по пътя си. Първо бе Аржентина,после Бразилия. На полуфинал Полша и на финала бе победена ФРГ с 3:1. Паоло Роси стана голмайстор на Мондиала с шест попадения.

Но да се върнем към европейското сега във Франция. "Петлите" в последния кръг от мачовете в групата ще играят с Швейцария. Равен мач ще прати и двата отбора напред. Но това са само предположения. При всички случаи Франция ще иска да запази първото място за да върви в желан поток към финала.