Цецка Цачева се срещна с президента на Румъния Клаус Йоханис

Обсъдиха парламентарния диалог и регионалното партньорство

Активният политически диалог между България и Румъния и сходството в позициите е отлична основа за създаване на още по-тесни контакти във всички сфери на партньорство. Това бе общото мнение, което споделиха на среща председателят на Народното събрание Цецка Цачева и президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Председателят на парламента отбеляза, че като съседни държави България и Румъния имат традиционни и дълбоки исторически връзки. Добросъседските и приятелски отношения днес се градят на принципите на европейското и евроатлантическото сътрудничество и взаимния интерес, подчерта Цачева. Тя даде висока оценка на инициативата за провеждане на редовни съвместни заседания на двете правителства, което разширява взаимодействието между държавите по актуални и важни теми.

Положителна роля има и динамичното развитие на парламентарното сътрудничество, посочи председателят на парламента и акцентира върху подписания на 6 април 2016 г. Меморандум за разбирателство между парламентите на България и Румъния по време на посещението на румънска парламентарна делегация, водена от председателя на Камарата на депутатите на Румъния Валериу Згоня.

Важен акцент на разговора бе и регионалното сътрудничество и проведената преди дни в София трета пленарна сесия на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ. Този форум позволява проблемите на Югоизточна Европа да бъдат по-видими за европейските институции, отбеляза председателят на Народното събрание и допълни, че когато парламентаристите от Асамблеята говорят в един глас, заедно дават много добър знак за целия регион. Цецка Цачева посочи, че във фокуса на вниманието на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ са инфраструктурната, пътната и енергийната свързаност, които имат важно значение за икономическото развитие на региона.

Сред обсъдените теми бяха политиката на разширяване на Европейския съюз по отношение на Западните Балкани, миграционният натиск към ЕС, борбата с корупцията, както и усилията в посока присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Клаус Йоханис информира председателя на българския парламент за предприетите в Румъния важни стъпки в областта на борбата с корупцията. Той отбеляза, че проблеми възникват, когато законодателството трябва да започне да се прилага.

Цецка Цачева запозна госта с приетите промени в Конституцията, продиктувани от очакванията на българските граждани за качествено и бързо правораздаване.