Първа визита на южнокорейски външен министър след 1990 у нас

Политика

15-06-2016, 13:53

Снимка:

Правителствен пресцентър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Премиерът Борисов се срещна с Юн Бюнг-се, външен министър на Република Корея

"България отдава приоритетно значение на развитието на търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество с Република Корея". Това подчерта премиерът Бойко Борисов при срещата си с Юн Бюнг-се, който осъществява първата визита на южнокорейски външен министър у нас след установяването на дипломатически отношения между двете държави през 1990 г.

Министър-председателят Борисов посочи, че България е устойчив и предвидим партньор за чуждите инвеститори, тъй като разполага с квалифицирани кадри и предоставя много добри възможности за бизнес. „Приветстваме интереса на южнокорейски компании да инвестират в енергийни и инфраструктурни проекти, както и в сферата на селското стопанство, автомобилостроенето и информационните и комуникационни технологии. Разглеждаме като особено перспективно привличането на инвестиции в областта на производството“, каза още премиерът Борисов. Той допълни, че двете страни имат голям потенциал в развитието на отношенията в туризма и отбеляза интереса ни към опита на Република Корея в осигуряване на енергийна сигурност, което е приоритет и на българското правителство.

„За нас България е ключов партньор не само в Югоизточна Европа, но и в ЕС“, отбеляза от своя страна министър Юн Бюнг-се. По думите му, инвестиционната среда тук има силни предимства, особено в областта на компютърния софтуер, с едни от най-добрите специалисти в тази сфера и би могла да бъде добър партньор и атрактивна дестинация както за големите, така и за малките и средни южнокорейски компании от сектора на ИКТ.

Премиерът Борисов и южнокорейският външен министър Юн Бюнг-се се обединиха, че двустранните инвестиции ще засилят още повече приятелските отношения между София и Сеул.