Любо Ганев: Опаковаме волейбола за телевизията

Време е да опитаме по-дългосрочна стратегия

Общото събрание на БФ Волейбол в Казанлък  се очаква да официализира нов маркетингов подход с тв правата. Легендата Любо Ганев ще движи проекта. Той вече е направил сондажи за възможността волейболът да продаде правата за всички национални отбори и вътрешното първенство в пакет за поне 2 години. Изборът на 210-сантиметровия гигант за каузата не е случаен. Още през 90-те години като играч в Италия Ганев водеше с успех в Торино спортно предаване, а в началото на новия век в България повтори упражнението с рейтингово комерсиално шоу в най-голямата тогава телевизия у нас.

„Искаме да „опаковаме” волейбола за телевизиите като един добър продукт, който да се развива от една медия за срок от например 2 плюс 2 години – каза Ганев. – Досега се работеше на парче – състезание за състезание. Време е да опитаме по-дългосрочна стратегия и сега е точният момент. През 2018 г. сме домакини на световно и еуфорията ще е не по-малка от тази на Евро 2015, което бе у нас. Играем пак в Световната лига на най-високо ниво, вътрешното първенство и Купата при мъжете предложиха емоционални двубои. Женският национален тим също върви нагоре и може да ни изненада приятно. Изобщо пакетът няма да е само лъскава опаковка, но и ще си е подарък за зрителите.”

Любо Ганев призна, че една от големите ни телевизии вече е отправила допитване за контракт: „Явно е изтекла информация от управителния съвет, където само коментирахме темата. Искам обаче да направим всичко професионално. Имаме пример с българския футбол. Критикуват го мнозина, но телевизиите правят добър продукт от вътрешното първенство и има пари за клубовете. А при нас може и националните отбори да генерират средства. Сумите за права не са като във футбола и смятам, че ще сме атрактивни и като оферта за телевизиите.”

Успешният бизнес на Ганев явно го прави независим в управата на волейболната централа. Допреди половин година се говореше, че ще отпадне от УС, а сега го спрягат за първи вицепрезидент. „Доказа се, че нямам никакви друг интереси, освен да помагам – каза легендата. – Преди време се ядосах и излязох срещу опозицията най-вече защото казаха, че управата краде. Как така, като не съм взел една стотинка от волейбола? После друг филм – бил съм подставено лице на Данчо Лазаров. А когато се кандидатирах за президент, и този слух се изпари. Сега ме помолиха да помогна и ще направя каквото мога. Без да гоня лична изгода, защото, откакто спрях да играя, печеля от други бизнеси, но не и от волейбола. Колкото и да не им харесва на някои, за които спортът цял живот е една хранилка.”