Строят глобално китайско селище край Пловдив

Новините

15-06-2016, 11:18

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

България покани Shenzhen Airlines да участва в търга за концесия на летище Пловдив

Представители на над 200 компании и десетки медии станаха свидетели в Шенджен, Китай, на подписването за старта на китайско-европейски пилотен проект за глобално корпоративно седалище в Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Под договора за съвместно изграждане и управление на „EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“ положиха подписи инж. Пламен Панчев, създател на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД и Чен Зондзиан /Chen Zongjian/, председател на Борда на директорите на китайската компания China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd. Церемонията се състоя в рамките на инвестиционен форум за представяне на проекта като иновативен модел за икономическо развитие пред заинтересовани китайски компании. По време на форума „Сиенит Холдинг“ и China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd подписаха също споразумения с китайски финансови компании и инвестиционни фондове за финансово участие в проекта, както  и с немска асоциация на бизнеса с повече от 100 фирми членове.

Проектът ще обхваща терен от около 2,6 млн. кв. м. и застроена площ от около 5 млн. кв. м. Глобалното селище ще е европейската централа /„Porter City – European Headquarters“/ на китайската компания China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd. То ще даде възможност на производители от цял свят (Европа, Близкия изток и Африка, Русия и страните от ОНД) да изложат своите продукти, да установят свои офиси, търговски и логистични центрове в ТИЗ. Пилотната зона представлява иновативна публична платформа за бизнес, електронна търговия, логистика и финанси, осигуряваща директна връзка между потребителя и производителя. За огромния интерес към нея от китайска страна говори фактът, че повече от час след форума медиите не спряха да интервюират инициаторите на проекта.  

Официалната церемония се проведе в присъствието на главния секретар на Министерството на икономиката г-н Владимир Туджаров, областния управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, заместник-председателя на Общински съвет Пловдив г-н Ангел Ангелов, заместник-кмета на Карлово Стойо Карагенски и други официални гости от България и Китай.

Проектът има пълна подкрепа, както от българска, така и от китайска страна, стана ясно на проведената преди инвестиционния форум среща на г-н Туджаров и заместник-кмета на Шенджен г-н Чен Бяо /Chen Biao/, който преди година беше на посещение в Пловдив. В срещата участваха също г-н Здравко Димитров и г-н Ангел Ангелов. По време на срещата бяха обсъдени възможности за разширяване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай и в частност Шенджен, който е побратимен с Пловдив. В Шенджен е основана първата специална икономическа зона в Китай. За 35 години Шенджен израства от малко рибарско село до 20-милионен град с БВП в размер на 270 млрд. щ. д. за 2015 г. и реализирани инвестиции в чужбина в размер на 7 млрд. щ. д. Българската делегация отправи покана към Shenzhen Airlines да участват в търга за отдаване на летище Пловдив на концесия. От китайска страна бе поет ангажимент поканата да бъде предадена на компанията. Развитието на летището би подпомогнало и реализацията на китайско-европейския пилотен проект за глобално корпоративно седалище в ТИЗ. Най-голямата китайска телевизия CCTV излъчи веднага разширен репортаж от водените разговори в община Шенджен.

В рамките на посещението си в Шенджен, главният секретар на Министерството на икономиката г-н Туджаров се срещна и с президента на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в гр. Шенджен (CCPIT Shenzhen) г-н Йе Дзиандъ /Ye Jiande/. С него бяха обсъдени възможностите за запознаване на повече китайски компании с отличните условия за бизнес и инвестиции, които страната ни предлага. Български компании от своя страна могат да участват в предстоящ през септември семинар за икономическо сътрудничество между Китай (Шенджен) и страните от Централна и Източна Европа. „България е важна страна в региона на Централна и Източна Европа, която има потенциала да играе ролята на врата за китайските фирми в Европа“, посочи г-н Йе.