Естония подкрепя присъединяването на България към Шенген

Делегация от български депутати се е срещнала с вътрешния министър на Естония Хано Певкур

Вътрешният министър на Естония Хано Певкур се срещна във вторник в Талин с председателя на българския парламент Цецка Цачева, както и с делегация български депутати. Той потвърди естонската подкрепа към присъединяването на България към Шенгенската зона, пише The Baltic Times, цитира "Фокус".

„Според мен същите принципи трябва да бъдат следвани за приемането на нови членове в Шенген, каквито са използвани за увеличаването на визовата свобода спрямо Грузия и Украйна. Когато една държава изпълни изискванията и своята част от това, което е договорено, ЕС трябва да приложи бързо това решение“, заяви Певкур.

По въпроса за мигрантската криза той и Цачева сложиха ударение върху това, че външните граници на ЕС трябва да бъдат поставени под контрол. Цачева заяви, че достъпът до ЕС трябва да бъде гарантиран за хората, които наистина се нуждаят от защита, докато икономическите мигранти трябва да бъдат отпращани.

 

Певкур представи естонската практика за пием на бежанци от войни, заявявайки, че Естония проверява миналото на бежанците и провежда интервюта с тях преди те да бъдат изпратени в страната.