Струнно трио от Одрин за първи път на Камерния фестивал

Пловдив Лайф

14-06-2016, 10:46

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

52-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив вписва в аналите на този престижен форум първо участие на ансамбъл от Одрин. Струнното трио отДържавната консерватория към Тракийския университет в Одринсе среща с фестивалната публика на 14 юни, вторник, от 20:00 часа в Етнографския музей.
Ахмет Хамди Зафер – цигулка, Шюкрю ЙонерДинч – виола, и Муса Ерен Ишкодралъ – виолончело, са възпитаници на Държавната консерватория към Тракийския университет, усъвършенстват изпълнителското си изкуство при изтъкнати музиканти в родината си и извън нея, включително и у нас. Сега са преподаватели в Одринската консерватория. Освен това Ахмет Зафер е концертмайстор на Балканския симфоничен оркестър към Тракийския университет, Шюкрю Динч е водач на виоловата група; в този водещ турски оркестър свири и виолончелистът МусаИшкодралъ. Извън другата им обща формация – Струнното трио, с което дебютират на Камерния в Пловдив, и тримата концертират като солисти и камерни изпълнители, а също икато оркестранти в различни състави – в Турция, Гърция, Румъния и България.Музиката ги среща с известни солисти и диригенти, творци и педагози в страната им и извън нея.
Триото на Зафер, Динч и Ишкодралъще представи струнната школа на Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин с концертна програма, включваща две струнни триа от Бетховен и Макс Регер и едно съвременно произведение от турския композитор ЯкупКъврак.
Този концерт от програмата на 52-ия МФКМ се реализира със съдействието на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.
15 юни, сряда, 20:00 часа. Това е втората вечер на Фестивала с изява на пловдивски музикант. Тя е отредена на звездния цигулар Мичо Димитров и юбилейния му концерт с пианистката Виолета Попова.