Цецка Цачева се срещна с президента на Естония

Тоомас Хендрик Илвес изрази категоричната подкрепа на страната си за присъединяването на България към Шенген

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и водената от нея парламентарна делегация се срещнаха с президента на Естония Тоомас Хендрик Илвес.

България и Естония са приятели и съюзници във времена на трудности и предизвикателства, посочи естонският държавен глава. Затова според него е изключително важно двете страни да останат верни на фундаменталните принципи на свободата, демокрацията и върховенството на закона.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че горещите теми от дневния ред на Европа са и в дневния ред на българския парламент и правителство. Според нея предстоящото председателство на Съвета на ЕС е най-голямата отговорност за България и Естония. Председателят на Народното събрание изрази пред естонския държавен глава удовлетвореност от постигнатата договореност за механизъм за постоянен диалог и взаимодействие между естонския и българския парламент в хода на подготовката на парламентарното измерение за председателството на Съвета на ЕС.

Цецка Цачева заяви, че за политиките на сигурност и стабилност в Европа е важно регионалното сътрудничество, в това число неговото парламентарно измерение. Тя запозна естонският президент с резултатите от приключилата преди ден Трета пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и подчерта, че началото на този процес за мир и сътрудничество е дадено преди 20 години в София.

Проблемите с миграцията изискват общоевропейски решения и солидарност между всички държави, заяви председателят на Народното събрание и допълни, че трябва ефективно да се охраняват външните граници на ЕС. Членството на България в Шенген, за което сме изпълнили всички критерии, ще означава по-сигурна Европа, подчерта Цецка Цачева.

Естонският президент изрази категоричната подкрепа на страната си за присъединяването на България към Шенген.

Тоомас Хендрик Илвес и Цецка Цачева бяха единодушни и по друга важна тема – необходими са усилия за изграждане на единен цифров пазар в Европа, който да бъде източник на растеж и конкурентноспособност. В разговора бе потвърдено желанието на двете страни да разширяват и надграждат своето сътрудничество в търговско-икономическите отношения, в областта на инвестициите, културата и образованието.