Светът - солидарен с хомосексуалните след масовото убийство в Орландо

Стрелецът в Орландо редовно посещавал гей клуба

Дни след масовото убийство в гейклуб в американския град Орландо, светът изразява солидарността си с хомосексуалната общност. "Париж е с Орландо", написа в Туитър кметът на френската столица Ан Идалго. Искаме да покажем решимостта си да не мълчим, да живеем и да борим срещу мракобесието и тероризма, добави тя.

Масовият убиец в Орландо бил вдъхновен от екстремистка информация в интернет?

Паметта на убитите ще бъде почетена с различни прояви по цял свят, от Лондон през Хонконг и Банкок до Сеул. В знак на солидарност с хомосексуалната общност мостът на пристанището в австралийския град Сидни също е в цветовете на дъгата, а кметството - в ярко розово. Стотици хора се събраха там със свещ в ръка, за да настояват да се сложи край на дискриминацията.

Спонтанни бдения имаше снощи в Париж, Мадрид, Гуадалахара в Мексико и, разбира се, в Орландо, където около 300 души отправиха молитви и пяха в памет на жертвите. Гейбаровете в квартал Сохо в центъра на Лондон ще да спрат работа за един час тази вечер заради бдение, наречено "Лондон е с Орландо", посочва ДПА.

Днес Берлин осъмна с килим от цветя близо до Бранденбургската врата, а във Вашингтон много знамена бяха наполовина спуснати.

Кой е убиецът от Орландо?

Държавните лидери от цял свят осъдиха масовото убийство като "акт на терор и омраза", както се изрази американският президент Барак Обама, и "варварско престъпление", както го нарече русият му колега Владимир Путин.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е потресен, а папа Франциск изрази дълбока покруса от случилото се.

Френският президент Франсоа Оланд и премиерът Манюел Валс посетиха американското посолство в Париж, за да изкажат съболезнования и да засвидетелстват солидарността на французите към американския народ, отбелязва ТАСС.

Вземайки на прицел гейклуб, този брутален акт атакува основните ценности на свободата и демокрацията, подчерта чешкият президент Милош Земан.

Бившата жена на убиеца от Орландо го описа като избухлив и психично болен

Въпреки скръбта си ние сме твърдо решени да запазим открития си и толерантен начин на живот, изтъкна германският канцлер Ангела Меркел по време на посещението си в Китай.

Много интернет потребители публикуваха послания против хомофобията, а организации за защита на правата на хомосексуалните заявиха решимостта си да продължат своята борба. "Нашата любов винаги ще е по-силна от тяхната омраза", отбеляза асоциацията "Интер-ЛГБТ", която обхваща около 60 френски организации.

Масовата стрелба заклейми и Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, който днес откри триседмичната сесия на Съвета по човешките права в Женева.

Бащата на стрелеца от Орландо: Не знаех, че таи такава омраза в сърцето си

Тибетският духовен водач Далай Лама нарече случилото си огромна трагедия. В реч във вашингтонския Институт за мира той призова присъстващите да отправят мълчаливи молитви, отбелязва Ройтерс.

Сред страните, осъдили масово убийства са Кипър, Израел и палестинските територии, Афганистан и Пакистан, Кувейт, Катар, Египет, Обединените арабски емирства и Ливан, Китай, Япония, Сингапур и Малайзия, посочва АП.

"Ислямът се отвращава от убийството на невинни хора", заяви премиерът на населената предимно с мюсюлмани Малайзия, Наджиб Разак.

Ислямска държава пое отговорност за най-смъртоносната стрелба в САЩ

Отношението обаче не е еднозначно нито в социалните мрежи, нито сред политиците, някои от които осъдиха по-сдържано акта, внимавайки да не засягат въпроса за сексуалната ориентация на убитите. Мълчанието на управляващите в Полша разочарова активистите на хомосексуалната кауза. Те не могат да реагират дори при такава трагедия, каза президентът на Фондация "Равенство" Томаш Бачковски.

Републиканският претендент за Белия дом Доналд Тръмп заяви, че е бил прав за ислямския радикализъм, с което си навлече гнева на много интернет потребители, обвинили го, че иска да се възползва от трагедията.

В нощта срещу неделя 29-годишният американец от афганистански произход Омар Седик Матин уби 49 и рани около 50 души, след като откри огън в емблематичен за гейобщността нощен клуб в град Орландо, щата Флорида. Отговорност за акта пое групировката "Ислямска държава".